Очолюваний Федором Боєчком педінститут отримав статус університету, в якому колишній ректор і нині продовжує працювати

Очолюваний Федором Боєчком педінститут отримав статус університету, в якому колишній ректор і нині  продовжує працювати

Сьогодні почесний громадянин міста Черкаси, багаторічний ректор Черкаського університету Федір Федорович Боєчко відзначає 80-річний ювілей. Звання і нагороди Федора Федоровича Боєчка можна перераховувати довго – доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, кавалер Ордена Трудового Червоного Прапора, відмінник народної освіти України, заслужений працівник вищої школи УРСР – це далеко неповний перелік. Але все це було не відразу.
Становлення на Буковині.

1934 рік, Буковина під владою Польщі. Тут, у селі Семаківці (нині Коломийський район Івано-Франківської області), 13 травня у селянській родині Федора Івановича та Олени Михайлівни Боєчків народився син, якого назвали Федором. Дитинство в хлопчика, як і в усіх його ровесників, було бідним. На долю цього покоління припали голодомор, Велика Вітчизняна війна, нелегкі роки відбудови. У 1939 р. Східну Галичину було приєднано до УРСР. Та мирне життя галичан порушила Велика Вітчизняна війна. Батька маленького Федора мобілізували на фронт – він пройшов усю війну: від самого початку до Перемоги.

У воєнному 42-му Федя Боєчко став першокласником Семаківської початкової школи. Аби продовжити навчання й здобути середню освіту, хлопчикові доводилося їздити в сусідні села. З вибором майбутньої професії Федір не вагався: біологія була його улюбленим шкільним предметом, тому вступив до Чернівецького державного університету на біологічний факультет. Здобувши омріяний фах, декілька місяців працював учителем хімії й біології та виконував обов’язки завуча Козирянської середньої школи на Буковині. У 1957 р. вступив до аспірантури при кафедрі біохімії Чернівецького державного (сьогодні національного) університету. Його науковим керівником був відомий біохімік, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри біохімії, ректор університету К. М. Леутський.

Рідна Черкащина
Молодого науковця доля закинула на Черкащину: він отримав направлення на роботу до Уманського педагогічного інституту, де працював з 1960-го по 1979-й рік – від викладача до ректора інституту.
У 1979 році на заслужений відпочинок виходить ректор Черкаського державного педагогічного інституту, Герой Радянського Союзу Олександр Васильович Тканко, який керував ВНЗ упродовж 27 років. Перед керівництвом закладу постає питання про необхідність знайти достойну кандидатуру на посаду ректора. Вибір припав на молодого ректора Уманського педінституту, який зарекомендував себе як здібний керівник, котрий дбав про розвиток матеріально-технічної бази інституту та підготовку науково-педагогічних кадрів. Черкаським педагогічним інститутом Федір Боєчко успішно керував упродовж 21 року (1979 – 2000 рр.). За цей період він стає причетним до долі тисяч людей: викладачів, співробітників, студентів. За керівництва Ф.Ф. Боєчка навчальний заклад підготував близько 15 тисяч висококваліфікованих фахівців, було зміцнено навчально-матеріальну базу, інституту, а згодом універсистету. Збудовано два сучасні комфортабельні гуртожитки поліпшеного планування, один з яких було реконструйовано в житловий будинок для викладачів і співробітників університету, введено в експлуатацію новий навчальний корпус на 2000 місць, розпочато будівництво кооперативного будинку для викладачів та співробітників інституту та гуртожитку сімейного типу. За цей час в університеті відкрито десятки нових спеціальностей, створено ряд факультетів і кафедр. Федір Федорович проявив себе як вимогливий, але, водночас, і чуйний керівник. Він сприяв зміцненню кадрового потен¬ціа¬лу ВНЗ: за час його роботи на посаді ректора суттєво зросла чисельність аспірантів при кафедрах університету, десятки викладачів направлені на навчання до аспірантури й докторантури вищих навчальних закладів та науково-дослід¬них установ України й Росії. За його ініціативи до університету запрошувалися на роботу чимало професорів, доцентів з інших ВНЗ. Ректор подбав про те, щоб забезпечити їх житлом. Нині багато працівників університету добрим словом згадують цього ректора. Дякують йому за підтримку й допомогу.
У 1994 р. Черкаський державний педагогічний інститут уперше було акредитовано за найвищим – четвертим – рівнем. Завдяки Ф.Ф. Боєчку та Черкаській обласній раді педінститут у 1995 р. на колегії Міністерства освіти і науки України отримав статус державного університету (єдиного на той час у центральному регіоні України) з присвоєнням імені Богдана Хмельницького.
З 2000 року Ф.Ф. Боєчко завідує кафедрою біології та біохімії Черкаського національного університету, продовжує займатися навчальною та науковою роботами.

Наукова нива
Керівна посада і весь тягар адміністративної роботи не завадили Федору Федоровичу займатися науковою діяль¬ністю. У 1961 році в Київському державному університеті він успішно захистив кандидатську дисертацію, а в 1966 році йому присвоєно вчене звання доцента. Через вісім років, у 1974 році, Ф.Ф. Боєчко захищає докторську дисертацію в інституті біохімії НАН України. Невдовзі йому присвоїли вчене звання професора. У 1994 році Боєчка обирають член-кореспондентом АПН України.
Наукова нива Ф.Ф. Боєчка пов’язана з дослідженням біологічної ролі вітамінів, мікроелемен¬тів та їх комплексів в живих системах. Одержані експериментальні дані, окрім теоретичного, мають ще й важливе практичне значення. Вони можуть бути використані в медицині при лікуванні цукрового діабету, для зниження вмісту холестерину в крові тощо. Результати цих досліджень важливі під час складання раціонів для людей з порушеним вуглеводним та ліпідним обмінами. Під керів¬ництвом Боєчка викладачі та співробітники захистили кандидатські дисертації, одержали патент на винахід «Спосіб реабілітації імунної системи в осіб, які зазнали і зазнають впливу факторів аварії на Чорнобильській АЕС».

Окрім експериментальних досліджень, Федір Федорович займається розробкою методик викладання окремих хімічних і біологічних дисциплін у загальноосвітній та вищій школах. За період наукової діяльності він сам та в співавторстві опублікував близько 150 наукових праць у вітчизняних та зарубіжних виданнях. Серед них – понад 20 підручників і посібників для студентів ВНЗ, вчителів та учнів шкіл.

Не роботою єдиною
Професійна діяльність Федора Федоровича тісно пов’язана й з громадською активністю. Його декілька разів обирали депутатом Уманської і Черкаської міських рад, депутатом обласної ради. Понад 10 років Федір Боєчко очолював обласне товариство «Знання».
Громадськість визнала його Почесним громадянином Черкас. У 1999 р. Боєчко був нагороджений пам’ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» I ступеня.

Гордістю Федора Федоровича є не лише його наукові й педагогічні здобутки, а й велика та міцна родина. Дружина Любов Олександрівна – ква¬ліфікований фахівець у галузі біохімії. Разом вони опублікували ряд наукових праць і навчальних посібників. Виховали доньку Наталію і сина Владислава, які пішли стежками батьків – обоє займаються наукою, закінчили аспірантуру й захистили кандидатські дисертації. Працюють викладачами вищих навчальних закладів. Подарували батькам п’ятьох онуків.
Життєва позиція Ф. Ф. Боєчка – самовіддане служіння справі, науці, демократичність, прямота, динамізм, рішучість, чесність, участь у долях людей, надзвичайно висока громадянська свідомість.
Федір Федорович має хобі – риболовлю, цій справі присвячує вільний від роботи час. При цьому для нього важливим є не кількість пійманої риби, а сам процес риболовлі, спілкування з природою, іншими рибалками…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x