Як посадити інтенсивний горіховий сад

Як посадити інтенсивний горіховий сад

Харківський викладач Леонід Шугін у 1980-х шукав перспективні форми горіхів, об’їздив Східну і Центральну Україну. Виявив місцевий імунний горіх, який гібридизував із узбецьким гроновим. Вивів нові низькорослі форми. 81-річний селекціонер ділиться спогадами: «Три горішки, склянка молока та кукурудзяний коржик – це моя денна пайка післявоєнного 1945 року. Так і вижили з мамою (батька не стало, коли Леоніду було 5 років – авт.). Хотів учитися на агронома, проте родич переконав – залізничники мають більші зарплати. Став залізничником, але душею тягнувся до саду. Керував гуртком лісонасаджень у технікумі. Коли на суботниках інші викладачі наглядали, щоб студенти прибрали опале листя, я з підопічними висаджував горіхи (чорний, серцевидний, грецький) та інші дерева – біля залізничного технікуму та на прилеглій території. Вперше зайнявся горіхом з кінця 1960-х. Акліматизував горіхи І. Кочерженка – пересіваючи, відбирав кращі, які не вимерзали в Харкові. Спілкувався з горіховодом П. Бадаловим, переписувався з С. Стефаненко. У сільському господарстві горіхами тоді ніхто серйозно не займався».

Як посадити інтенсивний горіховий сад

За істотний внесок у розвиток вітчизняного горіхівництва Леонід Шугін у 2018 році на форумі «АгроПорт-Україна» був удостоєний нагороди «Золота Відзнака в садівництві». Селекціонер присвятив горіхам половину життя! Спеціально для нашого видання горіховод підготував короткі поради охочим посадити горіхи волоські.

Перевірте клімат та ґрунт
Чорноземи України дозволяють успішно вирощувати горіхи. Якщо поблизу вас уже ростуть дорослі горіхи, то в більшості випадків і ваша ділянка підходить. Хоча, якщо кислотність ґрунту складає 5,5 при оптимальному показнику рН від 6,5 до 7,5 – треба або шукати іншу ділянку, або витрачатися на вапнування. На карбонатних ґрунтах горіх має вищу морозостійкість та врожайність. Якщо сад на глинистому ґрунті, де багато кремнію, – ваші горіхи будуть кращої якості в порівнянні з тими, які вирощені на чорноземі чи вапняку. У двох останніх випадках дерева треба підживлювати кремнієм. Засолені, заболочені ділянки й ті, що підтоплюються чи в низинах – для горіхів не підійдуть. Щоб затримати розпускання дерев навесні – їх білять, закладають пристовбурові ділянки світлою соломою.

Як посадити інтенсивний горіховий сад

Вибір саджанців
Популярні латеральні сорти врожайніші. Щеплені саджанці – добрий вибір, якщо садите сад на півдні та заході України. Там м’якші зими, менші ризики вимерзання молодих насаджень. А от у Центральних, Східних і Північних регіонах доцільніше їх вирощувати із плодів без пересадки. При цьому не травмується стрижневий корінь, посухостійкість дерева вища, й поливати треба буде менше. Сіянець має більш розтягнутий у часі період цвітіння навесні, і ризик втрати врожаю від заморозку буде меншим, ніж у щеплених. Кореневласні майже не хворіють, швидко ростуть, витримують погодні «вибрики», їхня собівартість менша, ніж у щеплених. Якщо садите бокоплідні горіхи – майте на увазі: у них чоловічі сережки і жіночі квітки цвітуть одночасно, і дерева-запилювачі інших сортів їм не треба. Коли садите щеплені горіхи – запилювачі обов’язкові.
Селекція харків’янина Леоніда Шугіна, автора горіха «Іван Багряний»
Раннє вступання у плодоношення, латеральність, посухостійкість – риси, якими узбецькі горіхи привабили Л. Шугіна. Але в Харкові сіянці останніх не встигали визрівати. Він їх акліматизував після запилення місцевими формами. Так з’явилися його бокоплідні горіхи трьох поколінь. Їхня латеральність – це формування врожаю на довжині усієї гілки, а не тільки на її кінцях. У знайомих на чорноземі виросли 6-річні горіхи, які дають кожне по 15-літровому відру плодів. Стабільне плодоношення настає з 4–5 року, а цвісти починають із 2–3 року. У 15 років дають від 28 до 48 кг плодів залежно від ґрунту та догляду. Висотою до 6 м. Селекціонер за 40 років відібрав зимостійкі горіхи, з пізнім розпусканням навесні. Л. Шугін щиро вболіває за наш край, тому нові сортоформи назвав іменами борців за незалежність України.
Ядра бокоплідних горіхів світлі та тонкошкірі. Це сортоформи Садко (Скриня), Рудник, Шухевич, Петлюра, Поріг, Багряний, Карлик, Бандера, Чемпіон. Вихід ядра – 53–57 %. Є і паперошкаралупний сорт – Шляхетна Кулька (вихід 62 %). За розмноження плодами з саду селекціонера сортові ознаки зберігаються у понад 84 % сіянців. Оскільки насіння саджають із дерев-гібридів, плоди зберігають тенденцію до укрупнення. Сіють плоди вагою 10–14 грамів, а дерева, вирощені з них, дають плоди у 12–15 г. Як довго будуть жити? Ці горіхи у віці 35–40 років не проявляють ознак старіння. Крона дерева займає від 25 до 40 метрів кв. залежно від віку. Тому садити їх бажано за схемою від 5х6 до 6х8 метрів кв. Зараз багато хто почав садити швидкоплідні горіхи, беручи плоди з молодих садів. Застерігаю: дерево тоді підходить як маточне, коли йому хоча б понад 8–10 років. Лише в цьому віці стабілізуються основні ознаки горіха.

Як посадити інтенсивний горіховий сад

Обов’язкові заходи в саду
Зверніть увагу: врожайність та якість плодів більше залежать від агротехніки та клімату, ніж від сортових ознак. Від обрізки і формування багато в чому залежить кількість урожаю, а від підживлення – якість плодів.
Садоводи помітили: якщо дерево перші роки життя боротиметься за своє живлення – воно буде стійкіше до хвороб, перепадів температур та посухи. Стійкіше за те дерево, яке рясно удобрювали відразу після посадки. Тому класти природні добрива (тваринний гній зверху плюс прикрити мульчею) оптимально після 3–6 років після посадки. А до того використовувати лише позакореневе підживлення по листу. Я надаю перевагу нерегулярному поливу молодих дерев після 17 години – раз на 2–3 тижні по 50 літрів, поливати лише до середини серпня. Дворічки – не менше 2 разів на тиждень. Формувати крону – в перші 3–5 років. Обрізають, щоб не було загущеності та пилок проходив вільно. Перші плоди два роки треба видаляти у червні, так простимулюємо ріст дерева. У міжряддях скошувати бур’яни. Я між горіхами саджу часник, смородину і ліщину. Згідно зі статистикою врожаїв, стверджую: прибутковість 20-річного саду бокоплідних горіхів вища 1-річних зернових не менше, ніж у 10 разів!

Як посадити інтенсивний горіховий сад

Як виростити дерево із плодів
Горіхи для сівби зберігаю при температурі від +5 до +13° С. Почати сіяти їх можна в березні-квітні після замочування в дощовій воді протягом 3 днів, тричі на добу змінюючи воду. Треба, щоб 50 % плоду було занурено; плоди лежать одним шаром. Вони набухають, стулки половинок розкриваються, видно білий росток майбутнього кореня. Висіваю на глибину 8–10 см. Щоб ворони не розгребли, утрамбовую ґрунт ногами. Плоди кладу в лунку носиком набік, ребром у вертикальній площині. Поливаю сходи раз на тиждень, у міжряддях – трава від спеки. При пересадці 1–2-річок навесні краще це робити у прогріту землю з подальшим затіненням.

Святослав Шугін, садівник, горіховод

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Григорій

Як можна садити сіянцем горіх, якщо він може і половини не передати батьаівських ознак? Це ж які збитки

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x