Як визначити дефіцит вітамінів у дитини?

Як визначити дефіцит вітамінів у дитини?

Які сигнали про недостатнє надходження вітамінів і мінеральних речовин може подавати організм? Якщо доросла людина здатна здогадатися про це за зниженням працездатності, підвищеною стомлюваністю, то малюкам важко сформулювати скарги. І тут батькам допоможуть зовнішні прояви вітамінного дисбалансу.

Поразка слизової губ з утворенням вертикальних тріщин
Інші симптоми – лущення шкіри навколо рота, на крилах носа, вухах, носогубні складки.
Дефіцит якого вітаміну, мінералу: Вітамін В2 (рибофлавін).
Продукти, в яких високий вміст потрібного вітаміну або мінералу: молоко і молочні продукти, м’ясо, риба, яйця, печінка, гречана і вівсяна крупа, хліб із борошна грубого помелу.

Порушення цілісності шкірних покривів і слизових оболонок
У малюка погано гояться «заїди» в куточках рота, виникає хейлоз і ангулярний стоматит.
Дефіцит якого вітаміну, мінералу: Вітамін В6 (піридоксин). Продукти, в яких високий вміст потрібного вітаміну або мінералу: печінка, м’ясо, квасоля, гречка, пшоно, дріжджі, молоко, овочі.
Підвищена стомлюваність, блідість шкірних покривів, гладкий червоний язик

Дефіцит якого вітаміну, мінералу: В12 (ціанкобаламін).
Продукти, в яких високий вміст потрібного вітаміну або мінералу: м’ясо, печінка, язик, деякі види риби (скумбрія, оселедець, сардини), сир, молоко. Цей вітамін відсутній у рослинних продуктах!

Ламкість і тьмяність волосся та нігтів
Дефіцит якого вітаміну, мінералу: кальцій.
Продукти, в яких високий вміст потрібного вітаміну або мінералу: молоко і молочні продукти: сир, кефір, кисле молоко, йогурти. З рослинних джерел – петрушки, зеленої цибулі, насіння кунжуту – засвоюється погано. Потрібне і достатнє надходження в організм провітаміну D (сметана, вершкове масло, вершки, молоко, ікра, скумбрія, оселедець), і перебування на свіжому повітрі для перетворення його в активну форму.

Уповільнення зростання, погане загоєння ран і подряпин
У дитини також може погіршуватися зір і знижуватися апетит.
Дефіцит якого вітаміну, мінералу: цинк.
Можливі причини недостатності: вегетаріанське харчування, захворювання шлунково-кишкового тракту.
Продукти, в яких високий вміст потрібного вітаміну або мінералу: птиця, печінка, м›ясо, морепродукти, яйця. Цинк є і в зернових, і в горіхах, але з них засвоюється набагато гірше.

Блідість шкіри та сонливість
Малюк також може швидко втомлюватися.
Дефіцит якого вітаміну, мінералу: залізо.
Можливі причини недостатності: приховані крововтрати, вегетаріанське харчування, суворе дотримання постів, захворювання шлунково-кишкового тракту.
Продукти, в яких високий вміст потрібного вітаміну або мінералу: риба, м’ясо, печінка, птиця – саме з продуктів тваринного походження залізо засвоюється найкраще. Є воно і в гречці, гранатах, антонівських яблуках, сухофруктах, але засвоюється з них погано. Зате вітамін С, що міститься у свіжих овочах, фруктах, ягодах і зелені, сприяють кращому засвоєнню заліза.
Більш точно встановити ступінь дефіциту вітамінів і мінералів може лікар після аналізу на їх утримання в крові.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x