Мартанський ставок – із рибою!

Мартанський ставок – із рибою!

Дружина мого сусіда жартує, що її чоловік «живе на ставку». Кожного вихідного, інколи і в будень – удосвіта чи увечері – він біжить із вудкою до води. І жартом на жарт відповідає, що рибалка – це діагноз. Для багатьох людей риболовля – не просто захоплення, відпочинок на природі, а й спосіб дбати про рибу. Близько 400 осіб об’єднує корсунь-шевченківська міська громадська організація рибалок-любителів. Багато досвідченіших згадують, скільки різної прісноводної риби було в Росі і навіть у Корсунці 5−6 десятиліть тому. Діти руками її ловили! Проте зараз улови й дрібніші, і скупіші: верховод, плітка, лящик, судачок вряди-годи клюне… Причини відомі: незадовільний стан екології та браконьєрство.

Голова районної організації рибалок-любителів Олександр Гапонов пояснив: «Ми об’єдналися у громадську організацію заради збереження природних ресурсів у водоймах району. Визначили завдання: контролювати дотримання правил рибальства та поліпшення екологічного стану Росі, малих річок і ставків. З початку березня групи рибалок очищують місця рибальства – береги Росі та Мартанського ставка від сміття, очерету, водоростей. Недавно під час «суботника» вирубали чагарники біля пляжу, що на початку вулиці Кулішенка на Мартанському ставку. Нас обурює, що доводиться прибирати регулярно. З-під мосту біля водопропуск­ної споруди витягли 8 мішків пластику та іншого сміття. Не всі жителі міста цінують Богом даровану красу. Мартанський ставок – водойма загального користування, тому і дбати про нього треба усім разом. Головне – не смітити, тоді й прибирання буде менше».

Нагадаємо, що краса Мартанського ставка рукотворна. Ще у другій половині ХІХ століття за наказом найясніших князів Лопухіних-Демидових стрімку Корсунку загородили греблею, утворивши ставок для розведення королівського коропа та зрошення. Ставок періодично випускали і знову загачували. Востаннє його очищали у 2002−2003 роках. Згодом у ставку з’явились інші види риби: карась, короп, щука, краснопір, гніздилець, окунь. В очеретах поселилися дикі качки, вище по течії – бобри й ондатри. Певний час жили й лебеді.

Забруднення води в Росі спонукало громадських активістів обладнати місця купання на безпечнішому ставку – тепер тут ціле літо розкошують і діти, й дорослі.
А от рибалки відводять тут душу в усі пори року. Взимку на льоду помітні були пучки соломи в лунках, пробиті ними для насичення води киснем.

«Звичайно, − розповідає заступник голови ГО рибалок-любителів Віктор Попович, – усім хотілось би принести додому рибки на юшку. Тому кілька років ми збирали кошти серед рибалок на зарибнення ставка. А ще ж гроші потрібні і на бензин для косіння очерету, і на інші потреби. Не кожному по кишені такі затрати. На засідання президії громадської організації вирішили звернутися по допомогу в зарибненні ставка до народного депутата України Геннадія Бобова. Якою ж була наша радість, коли отримали повідомлення, що придбають 1 тонну малька сріблястого карася! Серця з грудей вилітали, коли випускали його у ставок 29 березня. Крім рибалок, багато жителів міста були свідками того, як ціла хмара малька ринула вглиб водойми.

Нашу турботу про Мартанський ставок Геннадій Борисович підтримав не тільки зарибненням. Торік за його розпорядженням нам виділили вапно для поліпшення хімічного стану води. І цього року він також відгукнувся на прохання, і ми маємо змогу знову безкоштовно здійснити вапнування, убезпечити воду від цвітіння. Всі ми дуже вдячні Геннадію Борисовичу за чуйність і реальну допомогу людям у конкретних справах, – наголосив Віктор Попович».

Багато присутніх при зарибненні ставка рибалок-любителів просили через газету передати вдячність
Геннадію Бобову за допомогу, а, головне, за те, що завжди чує голос людей і відгукується на їх проблеми. Фотооб’єктив зафіксував щасливі обличчя в той момент, коли з рукава спеціальної машини виплеснулось у ставок живе срібло.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x