На Черкащині відбулася Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді

На Черкащині відбулася Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді

Із 4 до 6 квітня Черкащина зустрічала юних пошуковців – учасників IV Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття», інформують в Управлінні освіти і науки Черкаської ОДА.

4 квітня юні краєзнавці побували на екскурсії в Черкасах, під час якої в обласному краєзнавчому музеї оглянули експозицію «Пам’ятні місця Української революції в Черкасах 1917-1921 рр.», присвячену 100-річчю Української революції.

5 квітня в актовій залі Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького відбулося урочисте відкриття конференції, участь в якому взяли директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Сергій Неділько, заступник директора Наталія Савченко, начальник управління освіти і науки ОДА Валерій Данилевський, ректор ЧНУ Олександр Черевко, професори, науковці та ін.

Вітаючи учасників заходу, Олександр Черевко зазначив, що Черкащина є не тільки центром України, але й тим місцем, де починалися у багатьох століттях державотворчі процеси, що ведуть до утворення незалежної держави України.

– Девізом нашого університету є такі слова: «Шануємо традиції, будуємо сьогодення, крокуємо у майбутнє». Тому дуже гарно, що організатори проведення конференції – управління освіти і науки ОДА та обласний центр туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді – долучають нашу молодь, учнів, адже ми всі розуміємо, що молодь завжди зробить більше за попередників. Тож щиро бажаю, щоб конференція пройшла успішно, щоб ви надихнулися державотворчими процесами, які століттями проходять в Україні, а саме головне – щоб ви були єдині в думці, що Україна була, Україна є і Україна буде, – зазначив ректор.

Звертаючись до присутніх, Валерій Данилевський наголосив на глибокому історичному минулому Черкащини, яка цими днями у рамках конференції збирає майбутніх державотворців.

Принагідно від імені облдержадміністрації, обласної ради Валерій Вікторович вручив почесну грамоту колективу Черкаського обласного центру туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді.

Сергій Неділько подякував організаторам заходу та висловив сподівання на успішне проведення конференції у подальшому.

Водночас Сергій Вікторович закликав молодь бути проактивними творцями сьогодення своєї держави: «Історія України – це історія звершень і звитяг, і наше з вами завдання – побачити і віднайти ту історію, яка була забута. Маємо розуміти свою історію, адже від наших повсякденних рішень залежить те, якою буде наша держава вже завтра. Звертаюсь насамперед до молодого покоління: ви не майбутнє нашої української держави, ви теперішнє Української держави».

Також директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді нагородив переможців конференції за номінаціями.

За ваговий внесок у розвиток дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, патріотичного виховання підростаючого покоління та з нагоди 65-річчя заснування Черкаського обласного центру туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді Сергій Неділько вручив колективу грамоту державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.b2ap3_large_DSC_0223

Під час пленарної частини заходу провідні історики Черкащини виступили з цікавими доповідями на тему державотворчих процесів на Черкащині.

Тематика секційної роботи у рамках конференції відповідає її загальній темі та завданням, які ставлять перед собою організатори, а саме:

державотворчі процеси на території сучасної України від найдавніших часів і до наших днів. Особливості боротьби українців проти поневолення і національно-визвольні рухи;
історичні постаті в процесі державотворення на українських землях, їх роль і місце у боротьбі за звільнення народу від гніту та зовнішніх посягань, внесок у формування основ державності;
культура як духовна складова пошуку шляхів самоідентифікації українського народу;
історико-краєзнавчі та природні туристсько-рекреаційні об’єкти України, пов’язані з подіями державотворення та історичними постатями.

6 квітня на учасників конференції чекала екскурсійна подорож до Холодного Яру та м. Кам’янки на тему «І повіє огонь новий з Холодного Яру…»

Довідково:
Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді «Державотворчі процеси в Україні: через віки в ХХІ століття» як важлива складова краєзнавчо-дослідницької діяльності закладів загальної середньої освіти започаткована в 2016 році Українським державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді та Черкаським обласним центром туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді Черкаської обласної ради.

Головним завданням процесу підготовки та проведення конференції є здобуття її учасниками знань про історичні події і факти, політичних, військових і духовних діячів державотворення на землях сучасної України та, у той же час, формування юними українцями аргументів-відповідей опонентам Української державності на сучасному етапі її розвитку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x