Фітосанітари прогнозують масове відродження шкідників озимих зернових культур

Фітосанітари прогнозують масове відродження шкідників озимих зернових культур

Розпочалося поодиноке відродження в посівах озимих зернових культур злакових мух (шведських, чорної злакової), хлібних смугастих блішок, цикадок, сліпняків. З підвищенням температури повітря очікується масове відродження цих шкідників. Сонячна погода з помірною кількістю опадів сприятиме виходу з місць зимівлі і розселенню в посівах хлібних клопів, п`явиці, попелиць, гессенських мух. Про це інформують в Управлінні фітосанітарної безпеки.

Про перевищення порогу шкодочинності свідчать такі показники:

– ЕПШ хлібної блішки – 30-50 екземплярів на кв.м;

– злакових мух – 30-50 екземплярів на 100 помахів ентомологічного сачка або 10-15% заселених стебел;

– клопа шкідливої черепашки – 2 екземпляри на кв.м;

– п`явиці – 10- 15 жуків на кв.м;

– цикадки – 150 особин на 100 помахів сачка.

Враховуючи вищезазначене, фітосанітари закликають сільгоспвиробників бути готовими до своєчасного та ефективного захисту посівів.

За умов перевищення шкідниками порогу шкодочинності посіви зернових колосових культур обприскують одним із препаратів з діючою речовиною: альфа-циперметрин, диметоат, лямбда-цигалотрин, гамма – цигалотрин, зета-циперметрин, хлорпірифос, імідаклоприд, дельтаметрин, ацетаміприд;дві діючі речовини хлорпірифос + циперметрин, тіаклоприд+ дельтаметрин, імідаклоприд+лямбда-цигалотрин та іншими дозволеними до використання в Україні за регламентами існуючих технологій.

Обробітки пестицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду вранці та увечері. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати голів сільських і селищних рад та пасічників.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватися загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x