Сезон полювання кліщів на людину відкрито

Сезон полювання кліщів на людину відкрито

Як вберегтися від цих комах і яку загрозу вони несуть людському здоров\’ю розповіли фахівці Управління фітосанітарної безпеки у Черкаській області.

На 58,1 % збільшилась у 2018 році захворюваність на хворобу Лайма на території Черкащини. А це 509 випадків захворювання порівняно з 322 за аналогічний період 2017 року. Хворобу Лайма реєстрували у 19 районах області. Найвищі показники було зафіксовано у Канівському, Корсунь-Шевченківському, Городищенському та Кам’янському районах. Кількість захворювань у Черкасах становить 45,6% від загальної кількості захворювань в області. Загалом в Україні минулоріч зафіксовано понад 5 тисяч випадків.

Ворога слід знати в обличчя

Кліщі пробуджуються заледве сходить сніг. Вони чатують на людину повсюди – у парках, куди ми приходимо відпочити родинами, на дачах, за містом, куди ми виїжджаємо на пікніки, зрештою – на кладовищах.

У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності: у квітні – травні та у серпні – вересні. Сприятливими умовами для їх існування вважається температура повітря в межах +20 С.

Для людини небезпечні лише іксодові кліщі. Їхні укуси загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка.

На перший погляд відрізнити кліща – носія інфекційних хвороб від звичайного неможливо. Це можна зробити, тільки дослідивши комаху в спецлабораторії Тому, якщо вас укусив кліщ, слід звернутися до свого сімейного лікаря й отримати консультацію, особливо якщо у вас виникли підозрілі симптоми.

Причини ти симптоми хвороби Лайма

Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) – природно-вогнищеве захворювання, яке вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру.

Зараження людей відбувається при укусах кліщів під час відпочинку на природі. Інфікування бореліями також можливе при споживанні сирого козячого молока та інших молочних продуктів без термічної обробки; при втиранні в шкіру роздавленого кліща. Від хворої людини до здорової збудник не передається, за винятком трансплацентарної передачі борелій від хворої вагітної до плода.

Після укусу кліща варто стежити за самопочуттям. Про початок хвороби Лайма свідчать:

– збільшення лімфатичних вузлів;

– болі в суглобах, м’язах;

– незначне підвищення температури тіла.

У більшості інфікованих людей на місці укусу через деякий час (на 2-4-й день, іноді через 2 місяці, а найчастіше через 12-14 днів) виникає червона пляма, що збільшується і може сягати в діаметрі до 20-30 см і більше.

Сезон полювання кліщів на людину відкрито

Що робити, якщо кліщ присмоктався?

– Якщо ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: змастіть кліща олією (але не заливайте, щоб не задихнувся), повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини;

– Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою;

– Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща слід загорнути у вологу марлю і помвстити до чистого скляного посуду. В разі чого можна буде зробити лабораторне дослідження комахи;

– Упродовж двох тижнів щоденно замірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі негайно зверніться до лікаря.

Як запобігти укусу кліща?

– Під час прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла.

– Щодві години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.

– Місце для привалів на природі приберіть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

– Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Адже кліщі можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу на людину.

– Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби.

Чи є вакцини проти захворювань, що переносить кліщ?

На сьогодні проводять щеплення лише від вірусного кліщового енцефаліту. Над ефективною вакциною проти бореліозу науковці ще працюють.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x