Коли чекати тепла, а коли заморозків, повідомив головний синоптик області

Коли чекати тепла, а коли заморозків, повідомив головний синоптик області

Третій місяць на Черкащині зберігається дефіцит опадів, а на окремих територіях південної частини області він становить більше половини. Стійке наростання тепла відсутнє, натомість спостерігаються періодичні похолодання.

Така погода небезпеки для майбутнього врожаю ще не створює. Адже проблема з вологозапасами ґрунту – а це основний фактор формування врожаю – є лише у його верхніх шарах. І довгоочікувані дощі, що розпочалися та очікуються до 16 квітня, здатні їх поповнити, зазначає начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Проте четвертий із початку весни та найбільш активний сплеск тепла до +23° спровокував цвітіння абрикосІВ, яке розпочалося з 10 квітня та «травневе» прогрівання ґрунту. Так, останніми днями середня температура верхнього шару ґрунту становила 12-14°, при звичайних на цю пору 8-10° і в області розпочали сівбу кукурудзи. Та погода змінилася: похолодання триватиме, а в останні дні декади в ранкові години можливі заморозки 0-5° морозу.

Як відомо, небезпеку для квітів та пуп\’янків плодових становить температура – 1-2°, проте різкі перепади температур та дощі в період цвітіння – ідеальні умови для поширення грибкових хвороб – в першу чергу збудника моніліоза для кісточкових. Тому ще не пізно подбати про захист майбутнього врожаю. Сівбу кукурудзи аграріям області доцільно провести після 18 квітня – після дощів та похолодання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x