Юні робототехніки з Черкащини створили космічного дрона

Юні робототехніки з Черкащини створили космічного дрона

Редакцію «Нової Доби» відвідала команда Черкаської обласної санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради «BrainsOn», що стала переможцем Всеукраїнського чемпіонату ROBOfirst. Цьогорічні змагання були присвячені проблемам космосу та людини в космосі. Талановиті діти та їхні педагоги розповіли про свої розробки, над якими працювала протягом двох років. Це мобільний додаток «Знайди чисту воду», який допомагає черкащанам знайти найближчі та найчистіші точки доступу до питної води. Та цьогорічні напрацювання в області космічної галузі. Учні представили космічного безпілотного дрона, який міг би допомогти космонавтам у відкритому космосі, поділилися проблемами та успіхами на шляху реалізації цієї ідеї.

Юні робототехніки з Черкащини створили космічного дрона

– Гурток робототехніки в нашій школі працює вже майже два роки, – розповідає директор Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради Людмила Володимирівна Шарапа. – Завдяки підтримки обласної влади на день захисту дітей минулого року нам презентували чудовий подарунок, набір лего. І з того часу в нашому навчальному закладі почалася копітка робота по створенню і залученню дітей до роботи в гуртку робототехніки. В наших гуртках працює більше 100 дітей, це 10 груп, в кожній групі по 10 дітей. Починаючи з 2-го по 9-й клас. Для того, щоб потрапити в такий гурток, у нас навіть є конкурси, бо є багато охочих. Практично кожен 5-й учень тим чи іншим чином причетний до робототехніки. Спочатку було важко, але потім була зібрана команда справжніх юних професіоналів, які активно включилися в цю роботу. Це дуже креативні діти, які багато знають і мають велику ціль, а крім усього вміють працювати командою, бо на таких заходах перемогти може лише команда.

За словами адміністрації закладу, великим щастям для школи є те, що вдалося знайти педагогів, котрі взялися за цю справу і за два роки змогли зібрати команду, здатну перемагати.

Юні робототехніки з Черкащини створили космічного дрона

– У 2017 році, коли нам подарували набір Лего, у мене був момент, коли я зраділа і момент, коли не дуже, – розповідає одна з керівників гуртка, вчитель школи Ліна Миколаївна Бондаренко. – До цього я намагалася брати участь у різних конкурсах, де можна було отримати ці набори для того, щоб започаткувати робототехніку у школі, але постійно чомусь вигравали інші школи. Коли ж нам подарували відразу 10 наборів, я дуже зраділа. З іншого боку, я розуміла, що переді мною стоїть надскладне завдання: не тільки самій навчитися розбиратися, а й зібрати команду дітей. Спочатку відбирали всіх охочих, просто в ході спілкування. Коли врешті було сформовано команду, ми поставили собі завдання потрапити в 10 команд, які пройдуть на обласний фестиваль. На самому фестивалі нам вже захотілося отримати хоч якусь нагороду. Лише тоді, коли нашу команду оголосили переможцем обласного фестивалю і я побачила емоції на обличчях дітей, то зрозуміла, що хочу цим займатися серйозно.

Юні робототехніки з Черкащини створили космічного дрона

– Нинішній винахід був взагалі надзвичайно складним і незвичним, – приєднується до розмови ще один керівник гуртка Максим Миколайович Гриб. – Конструктор, з яким довелося працювати, виявився зовсім не такий, до якого ми звикли. Тому спочатку довелося розбиратися самому, а вже потім навчати дітей. Було дуже важко, багато нової інформації довелося опрацювати. Шукали літературу в інтернеті, спілкувалися з легофрендами з інших міст. Деякого досвіду набралися в них. І зрештою ми таки створили те, що задумали.

За словами юних розробників космічного дрона, їхній винахід – не просто іграшка, яка допомогла виграти фестиваль. Це цілком функціональна машина, яка реально здатна виконувати безліч корисних функцій у космосі.

Юні робототехніки з Черкащини створили космічного дрона

– Дрон може допомогти космонавту в роботі у відкритому космосі. Якщо до нього прикріпити магніти, він зможе утримувати інструмент і деталі необхідні людині в роботі. На нього можна встановити маніпулятори і він зможе виконувати сам певні роботи. Якщо раптом космонавт відлетить від станції і не зможе повернутися, дрон підлетить до людини, прикріпиться і віднесе її на базу, – розповідає учасниця команди «BrainsOn» Даша Цинда. – На дроні встановлено камеру, зображення з якої передається на спеціальні окуляри, які може одягти космонавт. Керувати дроном можна за допомогою дистанційного пульту. Рухається в космосі дрон за допомогою викидання в простір стисненого газу та 6 невеличких двигунів, що допомагають обертатися машині довкола власної осі в різних площинах.

За словами дітей, минулому році на всеукраїнських змаганнях вони зайняли друге місце та отримали змогу полетіти до Естонії на міжнародні змагання. Минулорічний проект являв собою андроїд-додаток «Знайди чисту воду». Знайти його може кожен у вільному доступі в «Плеймаркеті». Програма здатна допомогти визначити місце розташування і якість питної води в будь-якому місці Черкас.

– Коли ми тільки зібралися, постало питання, як же назвати нашу команду. В нас було дуже багато ідей, багато пропозицій. Ми організували свого роду голосування. Виписали список назв і вибрали найкращі. Так перемогла назва «BrainsOn», тобто «Ввімкни мізки», – відзначає учениця. – Як бачите, в самій назві зашифровано наш девіз і нашу мету, тож маємо відповідати їм.

Владислав Бедринець

Юні робототехніки з Черкащини створили космічного дрона

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x