Вирощуємо перші вітамінні рослини на городі

Вирощуємо перші вітамінні рослини на городі

Вдень сонечко вже пригріває, але ранки й досі лишаються холодними і непривітними. Синоптики попереджають, що весна цього року може бути затяжною. За таких умов отримати перший урожай потрібних для організму вітамінів зі звичайних культур ми зможемо не скоро. А так уже хочеться! На щастя, існують рослини, які не бояться саме такої погоди і готові винагородити городника за турботу про них якісним результатом.

Справжнім чемпіоном зі швидкості дозрівання вважають крес-салат. Перші сходи з’являються вже на 4-й день, а зрізати листя можна починати через 2 тижні. Робити це треба акуратно, обрізаючи лише зовнішнє листя. Про кріп і петрушку знають майже всі. Їхні сходи з’являються приблизно через два тижні або і швидше, якщо перед тим, як висіяти насіння, замочити його на кілька годин у теплій воді. Урожай китайської капусти можна починати збирати через 3 тижні після посіву. Ця рослина не утворює головки, тому її листя можна зривати прямо з ґрунту в міру їхнього виростання. Ще однією перевагою цієї культури є те, що вона надзвичайно стійка до холоду і хвороб. Огіркова трава (або бораго) відома своєю невибагливістю. Сіяти її в ґрунт можна відразу, щойно зійде сніг і земля прогріється на глибину лопати. Врожай збирають на 4-му тижні, при цьому повністю зрізають усі молоді рослини. Культура не боїться тіні, засухи і плодоносить майже цілий рік, якщо не забувати підсіювати нові свіжі рослини кожні 15–20 днів.

Шпинат достигає на 28–32-й день після висівання. Його сходи не бояться заморозків до –5° С, тому висівати цю рослину можна дуже рано. Листкову гірчицю можна сіяти, щойно зійде сніг. Уже через тиждень сходи треба прорідити, залишаючи відстань між рослинами 7–10 см, щоб не допустити стрілкування. Зібрані під час проріджування рослини можна вживати в їжу, а решту врожаю збирають через 3 тижні, повністю викопуючи з ґрунту. Серед ранньостиглих ця рослина – одна з найпримхливіших. Вона потребує удобрення, ретельного поливу й боїться заморозків.

Редиска готова пригостити коренеплодами вже через 18–20 днів після появи сходів. Холодостійкість цієї культури така велика, що сіяти її можна дуже рано. Якщо грядка була з осені перекопана, досить розрівняти її граблями, провести рядки і приступати до посіву. Легкий покривний матеріал, який використовують для створення більш комфортних умов зростання, вбереже від різкого перепаду температур протягом доби, коливань вологості ґрунту. Крім того, отримати результат можна значно раніше, якщо висадити у глибокі ящики або парник, а потім пересадити.

Якщо посіяти розсаду броколі на початку березня, в червні можна отримати її перший урожай. А, зрізавши основну головку, через кілька днів можна зібрати другий і третій (з бічних пагонів). Про користь цього різновиду капусти сказано багато. Можливість отримання раннього врожаю – ще один її плюс.

Хороший результат можна отримати і від гороху. Плюс від раннього висівання ще й у тому, що в цей період культура більш стійка до шкідників і дасть свій солодкий урожай вже в першій половині червня. Цукрові сорти гороху, які можна їсти прямо з соковитими стручками, дозрівають першими. Овочеві сорти – трохи пізніше.

Названі рослини здатні чудово розвиватися майже на будь-якій ділянці городу. Втім, кращі і швидші результати можна отримати, якщо обрати для них ті місця, які їм більше до вподоби. Найкраще для посадки ранньої зелені підійдуть південні й південно-східні схили (якщо город нерівний). Ґрунт на них прогрівається в першу чергу.

Якщо є потреба пришвидшити ріст рослин, їх можна накрити плівкою. Щойно з’являться перші сходи, плівку потрібно обов’язково зняти. Також ранню зелень бажано ретельно поливати, особливо на ніч. Це не лише пришвидшить її ріст, а й захистить від заморозків. Над зволоженою землею утворюється товста «подушка» з пари, яка гарно тримає тепло. Також чудово утримувати не лише тепло, а й вологу має здатність мульча з сіна, соломи, листя тощо. Ну, і звісно, в разі раптового похолодання сходи варто накрити плівкою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x