Кора дуба: лікувальні властивості

Кора дуба: лікувальні властивості

Могутній дуб завжди асоціюють із силою і довголіттям. Найчастіше в народній медицині використовують саме кору цього дерева: з неї роблять настоянки, мазі, примочки і відвари. Про найефективніше використання кори дуба – читайте далі в матеріалі.

Кору дуба робить особливою підвищений вміст дубильних речовин. Вступаючи у взаємодію з білками, вони сприяють захисту тканин від подразнення. Флавоніди, що містяться у великій кількості, мають антиоксидантну дію і допомагають підтримати водний баланс у клітинах. Проте пам’ятайте, що при самостійному збиранні та заготівлі матеріалу для виготовлення настоїв і відварів слід врахувати: що старше дерево, то менше в його корі дубильних речовин.

Лікувальні засоби на основі кори дуба
Настоянка з кори дуба на спиртовій основі. Подрібнену дубову кору (1,5 ч. л.) заливають 500 мл горілки або 200 мл спирту медичного. Дають настоятися в темному прохолодному місці протягом
7–10 днів. Обов’язково проціджують. Така настоянка впорається із проносом. Приймати по 20 крапель препарату вранці і ввечері перед їжею. Використовуйте такий настій при надмірній пітливості ніг. Залийте його у ванночки й опустіть туди добре вимиті ноги. 10 вечірніх процедур із використанням теплого настою допоможуть повністю позбутися пітливості ніг.

Відвар з дубової кори. 50 г заготовленої сировини заливають 300 мл води. Кип’ятять протягом півгодини, дають охолонути і настоятися не менше як 2 години. Вживати внутрішньо при рясних менструальних виділеннях, шлунковій і кишковій кровотечі, захворюванні печінки та отруєнні грибами. Окрім того, кора дуба допомагає впоратися з екземою та шкірними запаленнями, дає шкірі відновитися після опіків і травм. Використовують у вигляді примочок.

Мазь на основі дубової кори. Таку речовину виготовляють із декількох інгредієнтів. Порівну додають: кору дуба, цвіт льнянки і перець водяний. В’язкою речовиною є розтоплене свиняче сало. Для лікування і профілактики геморою застосовують ректально. Також препарат чудово підходить для лікування опіків.
При дизентерії, гемороїдальних і шлункових кровотечах, порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту засіб із кори дуба застосовують як пероральним, так і ректальним способом.

У косметології кору дуба застосовують як шампуні і бальзами для волосся, які допоможуть у боротьбі з лупою і себореєю, а також відновлять силу, блиск і зростання волосся.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x