Близько 300 електронних рецептів виписали лікарі з початку квітня в Черкасах

Близько 300 електронних рецептів виписали лікарі з початку квітня в Черкасах

Із 1 квітня цього року Національною службою здоров’я України запроваджено електронний рецепт за програмою «Доступні ліки». Тож віднині саме за його допомогою здійснюватиметься відшкодування аптечним установам за відпущені «доступні» ліки пацієнтам.

Варто зазначити, що цьогоріч у бюджеті розвитку Черкас на галузь охорони здоров’я заплановано понад 79 мільйонів гривень, з них – близько 10 мільйонів – на інформатизацію.

Як розповіла заступник директора департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради Надія Гетьман, нині у Черкасах відпуск лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» здійснюється у 53 аптеках та аптечних пунктах. З них – 17 установ комунальної форми власності та 36 – приватної.

За перші 10 днів квітня сімейні лікарі та дільничні педіатри виписали майже триста електронних рецептів саме в Черкасах. Їх перевагою є те, що нівелюються географічні обмеження для пацієнтів. Тож отримати відповідні ліки можна отримати у будь-якій аптеці, яка бере участь у цій програмі, незалежно від місця, де виписали рецепт.

Сімейний лікар Лариса Горбик пояснює: для отримання такого електронного рецепту пацієнту потрібно записатись і з’явитись на прийом до сімейного лікаря, з яким укладено угоду.

Якщо сам пацієнт не має можливості особисто прийти, замість нього може з’явитись законний представник, або довірена особа, яка зареєстрована в електронній програмі при підписанні декларації . І тоді виписується рецепт на «доступні» ліки на цю особу із зазначенням номеру телефону або самого пацієнта (якщо він прийшов), або довіреної особи.

При виписці електронного рецепту на телефон пацієнта приходить СМС-повідомлення з номером рецепту. І з цим мобільним телефоном пацієнт звертається у аптеку.

Надія Гетьман звертає увагу, що можна звернутися у аптеку у районі, у містах, як Черкаської області, та в інших областях. Але аптека має бути маркірована наліпкою установленої форми «Доступні ліки».

Термін дії електронного рецепту становить 30 днів з дати виписування такого рецепту.

Директор КНП «Третій Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Анатолій Шевченко наголошує, що, запровадження електронного рецепту – це вимога часу:

– Треба рухатись вперед і, думаю, що це нововведення, яке запрацювало з 1 квітня, має гарні перспективи. У нашому закладі ми успішно розпочали цю роботу і вже відчуваємо переваги. Адже такий механізм суттєво спрощує усі фінансові взаєморозрахунки. Адже безпосередньо за пацієнта платить Національна служба здоров’я України. Подібно до того, як оплачують медичну послугу через укладені декларації з нашими сімейними лікарями, шляхом прямої субвенції, яку ми отримуємо в центрах.

У свою чергу, заступник міського голови Ігор Волошин наголосив, що торік на потреби медицини з бюджету розвитку Черкас виділили понад 60 мільйонів гривень.

Зокрема, й для придбання комп’ютерної техніки для облаштування робочих місць лікарів сімейної медицини. Проте завдяки таким кардинальним нововведенням в галузі охорони здоров’я Черкасам минулого року вдалось зекономити 26 мільйонам гривень.

– Оскільки тепер фінансування напряму йде з Національної служби здоров’я України, таким чином маємо можливість економити кошти місцевого бюджету. Але ми на цьому не зупиняємось і вже цьогоріч у бюджеті розвитку на галузь охорони здоров’я заплановано понад 79 мільйонів гривень. Приміром, лише на інформатизацію для вторинної ланки – понад 10 мільйонів гривень. Це також дозволить нам забезпечити економію коштів і в наступні роки. До слова, цього тижня в Черкасах стартує ще один пілотний проект – «Безкоштовна діагностика», – відзначив Ігор Володимирович.

ВАРТО ЗНАТИ:

Після прийняття Закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення 19 жовтня 2017 громадяни України отримують гарантований державою пакет медичних послуг та лікарських засобів. Згідно з Законом, єдиним замовником медичних послуг та платником за їхнє якісне надання є Національна служба здоров\’я України

У 2017, 2018 та І кварталі 2019 року оплата рецептів, виписаних лікарями міста, у рамках Урядової програми «Доступні ліки» здійснювалася за рахунок субвенції департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради.

Зазначену програму було впроваджено у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків.

Механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів для лікування спрямований для трьох соціально-важливих груп захворювань: серцево-судинних, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу.

До списку ліків, які можна отримати за програмою, включено 258 торгових найменувань, 64 з яких можна отримати безоплатно.

Відшкодування вартості лікарських засобів відбуватиметься за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».

Це стане можливо завдяки реалізації програми за новими принципами:

— єдині прозорі правила укладення договорів – усі аптеки, які виконають мінімальний набір вимог, уклали договір про відшкодування з НСЗУ;

— використання електронних інструментів – усі процеси пов\’язані з укладенням договору про відшкодування та відпуск ліків за електронними рецептами відбуватимуться в електронній системі охорони здоров\’я;

— електронний рецепт – забезпечить мобільність пацієнтів та нівелює географічні обмеження, оскільки отримати ліки можна буде в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, незалежно від місця, де було виписано рецепт.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x