Як обрати оптимальні строки сівби кукурудзи

Як обрати оптимальні строки сівби кукурудзи

Одним з основних агротехнічних заходів у технології вирощування насіння кукурудзи є строки сівби. Від них залежать умови росту i розвитку рослин кукурудзи, повнота, дружність i своєчасність сходів, а також рівень урожаю.

При виборі строків сівби треба враховувати темпи наростання температур повітря i ґрунту навесні, їх рівномірність, частоту заморозків, а також біологічні властивості вирощуваних гібридів.

Кукурудза належить до пізніх ярих культур. Сіють її пізніше, ніж ранні ярі культури, оскільки для нормального проростання вона потребує вищих температур. Мінімальною температурою для проростання насіння кукурудзи є 8–10 °С, а мінімальною для появи сходів – 10–11 °C. Науковцями відзначено, якщо висівати насіння гібридів кукурудзи в період початок – середина квітня, то до появи сходів потрібно приблизно 18 – 25 діб, при сівбі в першу декаду травня – лише 6 -10 діб.

Біологічний мінімум появи життєздатних сходів відзначається у кременистих гібридів при 10 – 11 °C, у зубовидних – 11 – 12 °C. Рання сівба в холодний перезволожений ґрунт призводить до загибелі насіння та зрідження сходів. Отже, кращим терміном для сівби вважається настання стійкої середньодобової температури повітря 13 °C вище нуля. У зв’язку з районуванням нових гібридів та впровадженням їх у виробництво строки сівби для кожного окремого гідриду необхідно уточнювати.

Якщо висівати насіння гібридів у більш ранній строк, то польова схожість знижується і є вірогідність потрапляння сходів в останні весняні заморозки, які можуть зашкодити нормальному росту і розвитку рослин. А це також призводить до зменшення схожості і, зрештою, до скорочення рівня урожайності.

При затягненні строків сівби вегетаційний період подовжується і є ймовірність того, що рослини можуть потрапити в перші осінні заморозки і при збиранні матимуть високу вологість зерна, що потребує додаткової витрати коштів на його досушування.

Таким чином, висока врожайність зерна кукурудзи з мінімальними витратами енергії формується за її сівби при сталому прогріванні ґрунту з урахуванням біологічних особливостей кожного гібрида.

Підсумовуючи викладене вище, слід відзначити, що строк сівби – це генотиповий фактор впливу на урожайність кукурудзи і залежить він конкретно від вибору гібрида та його біологічних особливостей.

Дані рекомендації не є нормативно – правовими актами, а мають лише інформаційний характер.

За інформацією управління фітосанітарної безпеки в Черкаській області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x