В інституті пожежної безпеки презентували книгу Миколи Шкарабури «Доля. Вогнеборець. Спогад.»

В інституті пожежної безпеки презентували книгу Миколи Шкарабури «Доля. Вогнеборець. Спогад.»

У Черкаському інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України презентували автобіографічну книгу «Доля. Вогнеборець. Спогад» досвідченого командира, Заслуженого працівника освіти України, науковця, генерал-майора внутрішньої служби у відставці, Вогнеборця з великої літери, ректора, який понад 12 років очолював наш навчальний заклад, а нині передає свій досвід молодому поколінню рятувальників, перебуваючи на посаді професора кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт, Миколи Григоровича Шкарабури.

У презентації взяли участь представники ЧІПБ, зокрема науково-педагогічні працівники, співробітники, курсанти, а також друзі автора, шанувальники його творчості.

Микола Григорович, як завжди, продемонстрував новаторський підхід, відмовившись від традиційного проведення подібних заходів. Презентуючи книгу, автор прочитав власний вірш та запросив до відкритого живого діалогу, поділився незвичайними подіями, які надихали його на творчість та автобіографічними історіями, що лягли в основу книги.

Зауважимо, ще на початку 1995 року тоді ще чернігівському полковнику Шкарабурі запропонували поділитися набутим багатим досвідом із наступними поколіннями вогнеборців та очолити Черкаське пожежно-технічне училище. Досвідчений практик Микола Шкарабура за короткий термін зміг розробити і втілити процес трансформації пожежно-технічного училища в інститут, який здійснював освітню діяльність спочатку за третім рівнем акредитації, а з липня 2002 за найвищим – четвертим рівнем. Загалом під умілим керівництвом М. Шкарабури в навчальному закладі відбулося чимало прогресивних змін: сформована наукова школа з удосконалення та розробки пожежно-технічного озброєння та обладнання, зокрема зразків протипожежної імпульсної техніки; навчальний процес зорієнтовано на практичну спрямованість; відкрито ад’юнктуру; створено факультет заочної форми навчання; залучено до викладацької діяльності висококваліфікованих спеціалістів, які мали вчені ступені та звання; розпочато випуск вісника «Вогнеборець»; перед в’їздом до інституту споруджено стелу; відкрито Народний музей; розпочато міжнародну співпрацю з провідними профільними навчальними закладами пожежного спрямування та багато іншого.
Презентація пройшла у теплій атмосфері, присутні отримали задоволення від переказаних автором уривків, а культурна спадщина рідного краю поповнилася чудовою книгою про становлення особистості й відданість професії.

Наприкінці заходу відбулася автограф-сесія, а присутні у конференц-залі словами вдячності та квітами вітали автора.

Нагадаємо, відповідно до Указу Президента України від 11 жовтня 2013 року № 555/2013, 17 квітня відзначається свято – День пожежної охорони. Таке рішення прийнято у зв’язку з вагомим внеском працівників пожежної охорони в боротьбу з вогняною стихією та захист життя і здоров’я людей, майна від пожеж, за підтримки ініціативи громадських об’єднань та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x