Черкаських аграріїв закликають подбати про бджіл

Черкаських аграріїв закликають подбати про бджіл

Збереження пасік у період обробки сільськогосподарських культур засобами захисту рослин – одне з важливих завдань, говорить директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка. Він розповідає про те, що Департамент постійно проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо належного контролю застосування пестицидів і гербіцидів користувачами сільськогосподарських угідь у період розмаїття цвітіння ентомофільних культур (рослин, що запилюють комахи). Інформує прес-сужба Черкаської ОДА.

– На сайті Департаменту ми постійно надаємо роз’яснення сільгоспвиробникам області щодо застосування засобів захисту рослин і термінів попередження бджолярів, пасіки яких розташовані на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ, – зазначає керівник структури. – Утім випадки загибелі бджіл все ж є.

Ігор Леонідович каже, що цьогоріч у лютому до Верховної Ради подали законопроект щодо посилення відповідальності за порушення норм використання засобів захисту рослин.

Зауважимо, в 2017-2018 роках зафіксовані випадки загибелі бджіл у Драбівському, Катеринопільському, Лисянському, Корсунь-Шевченківському та Шполянському районах. Між тим, в області, здійснюючи роботи з профілактики отруєнь, проводять і ревізії пасік із лабораторним дослідженням підмору щодо наявності інфекційних хвороб бджіл та їхньої профілактики. Також щорічно проводять паспортизацію пасік.

Ігор Колодка також додає: «Розвиток бджільництва є актуальним у зв’язку з потребою в запиленні садків, ягідників та посівів сільськогосподарських культур, зокрема технічних, круп’яних. Нині ж в усіх категоріях господарств Черкащини утримується більше 105,8 тис. бджолосімей. У господарствах населення нараховують 101,7 тисячі бджолосімей. Виробництво меду у всіх категоріях господарств становить майже 2,1 тис. тонн».

Нагадаємо, у 2017 році в с. Чорнявка Черкаського району розпочало роботу підприємство «BEEHIVE», яке є виробником гомогенізованого поліфонного та монофлорного меду. Це – єдине підприємство в Україні, виробництво якого відповідає міжнародним стандартам переробки продуктів бджільництва. Виробничі потужності заводу дозволяють переробляти за одну добу 40 тонн меду. Підприємство експортує мед до країн Європи. На підприємстві працює 115 осіб.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x