На фінішній прямій: що пропонують кандидати?

ГО «Центр UA » проаналізувала передвиборчі програми кандидатів, які вийшли у другий тур.

Презентація результатів аналізу програмних обіцянок двох кандидатів у президенти, які вийшли у другий тур, відбулася 17 березня у місті Черкаси. Експерти ГО «Центр UA» проаналізували позиції кандидатів у тих сферах політики, на які має прямий або опосередкований вплив президент. Йдеться про сферу національної безпеки та оборони, міжнародну політику, розподіл повноважень між різними гілками влади, права людини та соціально-економічний розвиток.
У другий тур вийшли двоє кандидатів – Володимир Зеленський, якого підтримали майже 6 млн виборців та чинний гарант Петро Порошенко, за якого віддали свої голоси 3 млн українців. Зараз саме час відкласти в сторону емоції та ще раз уважно переглянути передвиборчі програми обох кандидатів.
Варто зауважити, що до основних компетенцій президента належить діяльність у сфері міжнародної політики, фактично він є головним дипломатом країни, а також він керує оборонною сферою та має гарантувати незалежність, територіальну цілісність та національну безпеку країни (стаття 106 Конституції). Обидва кандидати підтримують європейський напрямок розвитку України, але у різний спосіб:
«У програмі Володимира Зеленського немає згадки про євроінтеграційні наміри, утім, його штаб на наше уточнююче запитання відповів, що підтримує цей напрям розвитку країни. Водночас Петро Порошенко прямо обіцяє в програмі «у 2023 ми подамо заявку на вступ до ЄС». Того ж року Порошенко обіцяє почати виконувати План дій щодо членства в НАТО. У Володимира Зеленського дещо відмінна позиція – членство України в НАТО він вирішуватиме на всеукраїнському референдумі», — зазначив регіональний представник ГО «Центр UA» у Черкаській області Сергій Пасічник.
Питання повернення окупованих територій залишається досить актуальним і до сьогодні. І тому важливо знати, про що саме пропонують кандидати у цій сфері, зокрема як вони повертатимуть анексований Крим та окупований Донбас. Тут погляди кандидатів значно різняться:
“Петро Порошенко підтримує механізм санкцій проти Росії та вважає, що доцільно ввести на Донбасі міжнародну місію ООН. Щодо Криму, то він декларує бажання повернути його політико-дипломатичним шляхом. Його конкурент Володимир Зеленський немає позицій щодо Криму в програмі, однак у його штабі заявили – у разі перемоги він планує провести повноцінну реінтаграцію Криму, однак у який спосіб не зазначали. Щодо повернення Донбасу, то Зеленський планує залучити до переговорів країн-підписантів Будапештського меморандуму, зокрема США та Великобританію. Подібні до запропонованих кандидатами заходи вже використовували Молдова і Грузія, але особливих успіхів у звільненні своїх територій від Росії не досягли”, — підкреслив Сергій Пасічник.
Низька підтримка чинного гаранта серед військовослужбовців нанесла неочікуваного удару по репутації і фактично не дозволяє Петру Порошенку використовувати його основний козир – сильного та незалежного головнокомандувача. Щоправда, у своїй програмі він чимало говорить саме про зміцнення та модернізацію армії.
“Петро Порошенко у разі перемоги планує оснастити армію новітніми зразками зброї та військової техніки, зокрема він зазначив: «Ми завершимо створення щільної системи протиракетної та протиповітряної оборони. На часі – докорінна модернізація українського флоту і повітряних сил». У Володимира Зеленського бачення розвитку Збройних Сил є трохи більш поверхневим у порівнянні з його конкурентом. Зокрема, він наголосив на необхідності подолати корупцію в оборонній сфері та ліквідувати монополію Укроборонпрому. А також у його планах підвищити зарплати військовослужбовців до стандартів НАТО”, — зауважив представник ГО «Центр UA».
Головна ж відмінність між їхніми програмами у сфері оборони у тому, що вони по-різному деталізують свої ідеї та шляхи досягнення поставлених завдань.
Але кандидати у своїх програмах оминають увагою основні сфери компетенції, зосереджуючи свої зусилля здебільшого на внутрішній політиці, зокрема соціально-економічному секторі – в обох ця сфера займає близько половини програми. Ймовірно, все це тому, аби сподобатись своїй аудиторії та отримати кілька додаткових відсотків на виборах.
Присутній на презентації гість – народний депутат, член комітету правової політики і правосуддя Владислав Голуб поділився новинами з кулуарів Верховної Ради щодо того чи зможе парламент України та новообраний президент ухвалити закон про виборче законодавство до парламентських виборів та якою буде модель виборів. Він зазначив, що є велика ймовірність дострокового розпуску ВРУ восьмого скликання за умови, коли на посту президента опиниться Володимир Зеленський. «На мою думку, підставою для дострокового припинення повноважень ВРУ є відсутність коаліції. Наразі коаліція сформована двома партіями – БПП і Народного фронту, а в їх складі немає 226 голосів. А отже по факту коаліції не існує,- пояснює нардеп. – Тобто гіпотетично, згідно Конституції новообраний президент може достроково припинити повноваження Верховної Ради до 27 травня 2019 року. За такий короткий час навряд чи парламент встигне розглянути і ухвалити закон про нову виборчу систему. Особливо якщо зважити, скільки часу витратили на розгляд закону про мову».
При такому політичному сценарії, вважає парламентар, вибори можуть відбутися десь наприкінці липня. «Не виключаю можливості, що президент може виступити із законодавчою ініціативою, яка стосуватиметься виключно виборів народних депутатів. Та чи зможе дуже швидко спрацювати у цьому напрямку команда новообраного президента, я не переконаний»,- відзначив народний депутат.
«Передвиборча програма кандидати у президента – це його план розвитку країни на наступні п’ять років і голосуючи за того чи іншого кандидата, ми підписуємось під цим планом. Знати програмі обіцянки своїх фаворитів – це мінімум відповідального виборця, аби вимагати від них підзвітності», — наголосив Сергій Пасічник.
Якщо вийшло так, що ви ще не знаєте, за які програмні положення із двох кандидатів віддати свій голос, радимо ще раз уважно прочитати його програму. Тільки за умови доброї поінформованості можна зробити направду осмислений вибір.

Детальніша інформація – Сергій Пасічник, (066) 2172455

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x