Профілактика вікових проблем із серцем

Профілактика вікових проблем із серцем

Серцеві хвороби залишаються провідною причиною смерті у всьому світі, а вік – найбільший і неминучий фактор ризику. Отже, що потрібно робити, щоб наші серця й артерії щонайдовше були здоровими?

Правильне харчування. Віддавайте перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби. При цьому споживання жирів, масла, солодощів, алкоголю слід максимально скоротити.

Фізична активність. Більше рухайтеся, гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся спортом. В середньому доросла людина має щодня ходити пішки на відстань не менш як 3 кілометри (або не менше ніж 30 хвилин). Регулярні аеробні вправи і здорова дієта, позбавлена надмірного споживання калорій, є ключем до здорового старіння судин, і докази цього висновку незаперечні. Однак мало хто займається такими вправами. Посилення у великих артеріях і дисфункції в клітинах, що утворюють кровоносні судини (ендотеліальні клітини), є ознаками серцево-судинних захворювань і часто викликані окислювальним стресом і запаленням. Хоча дієта і фізичні вправи, ймовірно, пригнічують окислювальний стрес і запалення, дослідники вивчають багато нових методів лікування.

Стресостійкість. Уникайте стресів та вчіться з ними боротися.

Здоровий спосіб життя. Відмовтеся від куріння та алкоголю.

Контроль тиску та рівня цукру в крові. Контролюйте свій артеріальний тиск та рівень цукру в крові. Оптимальний рівень артеріального тиску для дорослої людини становить 120/80 мм ртутного стовпчика. Для більшості людей нормальними вважаються всі показники артеріального тиску, які не перевищують 139/89. Оптимальний рівень цукру капілярної крові (при заборі крові з пальця) від 3,3 до 5,5 ммоль/л.

Регулярний мед­огляд. Регулярно відвідуйте свого терапевта чи сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, та вчасно проходьте профілактичні скринінги. За необхідності лікар може призначити швидкий тест на тропонін.
Жінки з факторами ризику серцевих захворювань (таких, як високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину і сімейний анамнез) мають обов’язково консультуватися з лікарем первинної медико-санітарної допомоги до досягнення 40 років, щоб можна було почати профілактичні заходи, які допоможуть не допустити погіршення здоров’я. У жінок є низка поширених захворювань до настання менопаузи, і багато лікарів ігнорують у них серцеві захворювання, поки ті не досягнуть віку 50–60 років.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x