Скільки цьогоріч коштуватиме великодній кошик

Скільки цьогоріч коштуватиме великодній кошик

Великдень – одне з найулюбленіших свят українців, що припадає вже на теплу пору. За столом збираються рідні, близькі, друзі, далекі гості найчастіше приїздять саме на такі свята. Традиційно після довгого посту накривають щедрі столи, де різноманіття смаколиківзашкалює. Та майже щороку цінники на продукти в магазинах та на базарах перед такими святами теж змінюють цифри… на більші. Цьогоріч великодня паска в Україні коштуватиме майже 44 гривні (якщо спекти самотужки вагою 700 грамів). Така сума є на 7 % більшою, ніж попереднього року. Вартість приготування паски зросла через подорожчання вершкового масла (на 11 %, «плюс» 6 гривень на виробі), пшеничного борошна (на 19 %, «плюс» 2 гривні), молока (на 10 %, «плюс» 1 гривня).

− Ми з чоловіком посту дотримуємось, можливо не так суворо, але м’яса, молока та інших продуктів тваринного походження не вживаємо до Великодня. Тож на це свято хочеться приготувати багато смачненького. Паски печу сама, маю вже кілька власних рецептів, а також користуюся бабусиним, − розповідає Галина Павлівна із Христинівського району. – Усією сім’єю підемо святити паску, до кошика зазвичай, крім яєць, пасок і пиріжків, кладемо і кільце ковбаски, баночку хрону, копчене сало та «Кагор». На такі свята не економимо на продуктах, бо приїдуть усі рідні, хочу порадувати їх смачненьким.

Галина Павлівна зізнається, що деякі продукти тривалого зберігання до столу купує заздалегідь, виходить трохи дешевше.

Найдешевший великодній кошик із шістьома традиційними для освячення продуктами коштуватиме не менше ніж 248 гривень. Це на 8 % більше, ніж торік. Окрім паски, суттєво здорожчали домашня ковбаса (на 13 %) і сало (на 7 %).

За останні 3 роки вартість великоднього кошика зросла в 1,7 раза. А прожитковий мінімум за цей час зріс в 1,4 раза (як для працездатних, так і для непрацездатних осіб). Про це розповів економіст, голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Він додав, що корисніше для здоров’я приготувати паску самостійно, а не купувати магазинну.

− М’ясо дорожчає повільнішими темпами, ніж борошно, з якого готуватимуть паски. Хоча, знаєте, паска теж буває різна. Наприклад, є «преміальні», які коштуватимуть до тисячі гривень за півтора кілограма. Тому українці, звісно, купуватимуть і готуватимуть на основі власних фінансових можливостей. Я б рекомендував готувати самостійно, тому що багато виробників, на жаль, кладуть у паски не те, що належить за рецептом. Якщо ви приготуєте власними руками, то будете знати, що це зроблено якісно і корисно для здоров’я, − сказав він.

Також експерти розповідають, які продукти можна придбати заздалегідь, щоб зекономити. Яйця – основний продукт Великодня, тому ціна на нього буде зростати першою. Фабричні можна придбати за 1−2 тижні до свята. Дієтичні або домашні мають менший термін придатності. М’ясо також можна купувати заздалегідь і заморозити в холодильнику. Якщо ви збираєтеся готувати такі страви, як стейк, шашлик чи буженина, тоді бажано купувати його за 3−4 дні та зберігати в охолодженому стані без заморожування. Рибу краще купувати за три дні до Великодня, оскільки вона псується дуже швидко.

«Після тривалого заморожування м’ясо втрачає свої смакові властивості. Завчасно його варто купувати тільки в тому випадку, якщо ви робитимете з нього котлети або тушкуватимете. Навіть якщо воно зберігається в холодильній камері чи в морозилці, псуватиметься його якість. Це вже буде не та фактура і не той смак», − переконують експерти.

Звичайне масло може зберігатися понад тиждень у холодильнику. Якщо ж це маргарин, то його можна придбати навіть за місяць. Ковбасні та копчені вироби бажано купувати за тиждень чи навіть менше. Вино та інші алкогольні напої можна придбати за тиждень чи два. У цього продукту термін придатності майже необмежений. Якщо на свято ви плануєте купувати фабричні чи магазинні паски, то краще зробити це не більш як за 3−4 дні. Тоді вони не втратять свій смак та текстуру.

Якщо ви завчасно потурбувалися про те, щоб купити достатню кількість яєць, то варто пам’ятати, що вони зберігатимуться лише за умови, якщо лежатимуть у коробці чи будуть загорнуті у фольгу. М’ясо можна як заморожувати, так і зберігати охолодженим. Готові м’ясні страви – такі, як домашня ковбаса чи буженина, потрібно зберігати у фользі або пергаменті. Пам’ятайте, якщо ви зробили надріз у домашній ковбасі, то перед тим, як покласти в холодильник, потрібно помазати її олією чи смальцем. Тверді сири на свята краще тримати у спеціальному пакуванні чи у пергаменті. Якщо вирішили придбати паску в магазині, то краще не зберігати її в поліетиленових пакуваннях, тільки у пергаменті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x