Жук кравчик: як зупинити шкідника?

Жук кравчик: як зупинити шкідника?

Погодні умови сприяли активізації жуків кравчика головача. Вихід шкідника із місць зимівлі триватиме до середини червня. Жуки «стрижуть» сходи та листки соняшнику, цукрових буряків, хлібних злаків, овочевих рослин, суниці, квіти, пагони молодих деревних рослин у розсадниках.
Що робити, аби врятувати рослини розповіли фахівці фітосанфтарної безпеки.

З метою знищення та запобігання поширенню жука кравчика у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», зареєстрований інсектицид актара 25 WG, в.г. (діюча речовина – тіаметоксам) в нормі від 0,6 до 3,6 кг/га. Препарат ефективний також від довгоносиків, піщаного мідляка, капустянки, личинок хрущів, коваликів. Рекомендують застосовувати актару 25 WG, в.г методом поливу рослин 0,25% розчином (3,6 л/га), методом крапельного зрошення та замочування розсади 0,2% розчином препарату.

У приватному секторі для обмеження чисельності жука кравчика рекомендують народний засіб – соняшникову олію, яку розбавляють водою (100 гр. олії на 2 л. води), заливають суміш в нори. Жуки виповзають з нір, оскільки олія уражує систему дихання. По тому шкідника збирають і знищують.

Щоб перешкодити жукам потрапити на город (літати вони не вміють), по периметру ділянки викопують канавку глибиною близько 30 см. На дно канавки слід покласти зелень, оброблену піретроїдними інсектицидами.
Проводити обробітки пестицидами фітосанітари рекомендують в тиху безвітряну погоду у ранішні та вечірні години. При цьому слід обов`язково попереджати про час і місце обробітку голів сільських і селищних рад та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляти попереджувальні знаки.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x