Поливаний понеділок: що означає і коли його святкують

Поливаний понеділок: що означає і коли його святкують

Поливаний понеділок є народним весняним святом, що відкриває Світлий тиждень. Однак церковних коренів традиція не має, і її не раз за багаторічну історію намагалися заборонити. Поливаний понеділок – весняний звичай очищення водою, який, напевно, намагались викорінити найбільше. Наприклад, у XV столітті цей звичай забороняли зовсім, а у XVIII столітті було заборонено піддавати традиціям Поливаного понеділка тільки тих, хто не був на ранковому богослужінні православної церкви. Однак у деяких регіонах України та країнах Європи такі звичаї все ж існують досі. Поливаний понеділок – це адаптована до сучасності народна назва стародавнього слов’янського свята. Наші прадіди називали другий день Пасхи Уливанкою, Обливаним або Волочильним понедiлком.

У всі часи воду наділяли чудодійними властивостями. За язичництва здійснювали весняні купання і обливання, які вважали магічними обрядами і ритуалами. З їхньою допомогою закликали довгоочікувані дощі, такі необхідні для багатого врожаю. Слов’яни вірили, що у такий спосіб людина очищається не тільки зовні, а й внутрішньо, виліковується від усіх хвороб. Було заведено обливати як себе, так і все навколо – худобу, вулики, пастухів перед їхнім виходом на поле. Однак була головна умова – облити людину треба було несподівано. Здебільшого в усі часи Поливаний понеділок насамперед пов’язували з очищенням внутрішнього духовного світу людини. За часів Київської Русі незмінно святкували три дні, називаючи їх Волочильниками. Було заведено облити за ці дні абсолютно все і всіх. Вважали, що це принесе успіх і багатство. Крім того, у Волочильники хлопці обходили будинки в окрузі з піснями (котрі нагадують колядки) і танцями, нахвалюючи господинь. У відповідь було заведено дякувати смачними частуваннями, грошима, а також запрошенням до столу. Цього року Поливаний понеділок припадає на 29 квітня.

Поливаний понеділок: що означає і коли його святкують

Світлий тиждень
Поливаний понеділок 2019-го відкриває другий день Пасхи з тижня, який називають Світлим або Великоднім. Слов’яни Світлий тиждень вважали початком весняного відродження й оновленням життя, робили безліч обрядів і ритуалів, пов’язаних з укладенням шлюбів. А головними їхніми ініціаторами була неодружена молодь. Крім того, кожен день Пасхального тижня мав свою назву: Поливаний понеділок, вівторок – купалища, середа – хороводниця, Навський четвер, п’ятниця –прощений день, субота – хороводниця. Відмінною рисою обрядовості Світлого тижня було поминання покійних предків у неділю. Нині ж у Світлу седмицю, або Світлий тиждень, заведено відпочивати, ходити в гості, радіти життю, знаходити привід для веселощів і вітати один одного, кажучи: «Христос Воскрес – Воістину Воскрес!».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x