Що робити, щоб святкування минуло без небажаних наслідків для здоров’я

Що робити, щоб святкування минуло без небажаних наслідків для здоров’я

Наближаються Великодні та травневі свята, закінчується Великий піст. За час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, виділення травних ферментів, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів, знижується.
Фахівці Держпродспоживслужби закликають бути поміркованими, сідаючи за святковий стіл.
Різке повернення до звичного харчування може спровокувати погіршення самопочуття, призвести до загострення наявних захворювань або виникнення нових. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями системи травлення, серцево-судинної, дихальної, ендокринної та сечостатевої систем.

У зв’язку з цим до звичайного раціону слід повертатися поступово, потроху вводячи продукти тваринного походження, використовувати помірковану термічну обробку (варіння, тушкування, запікання, приготування на пару) та обмежувати смажене, жирне, солоне і солодке.

Для багатьох святкові дні проходять на природі та заміських садибах. Для того, щоб святкування пройшло без небажаних наслідків для здоров’я та не призвело до харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують:

– оминати місця стихійної торгівлі, купувати харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;

– уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купувати такі продукти;

– не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;

– купуючи продукти на продовольчих ринках, вимагати у продавця довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;

– зберігати продукти харчування тільки за умов, зазначених на упаковці та у встановлені терміни;

– дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;

– використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, в холодильнику зберігати їх окремо;

– не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці;

– готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;

– не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші);

– при споживанні овочів, фруктів та ягід добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми – обробити окропом;

– не використовувати для питних потреб та приготування їжі воду з незнайомих джерел, при виїзді на природу необхідно мати з собою запас питної води гарантованої якості для миття рук , посуду та приготування їжі;

– на відпочинку виключити приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, салати, заправлені майонезом, тощо), не допускати контакту харчових продуктів з ґрунтом та піском, забезпечити їх захист від мух, гризунів;

– дотримуватись правил особистої гігієни, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували.

У випадку виявлення ознак кишкового захворювання або харчового отруєння слід негайно звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу. Не займайтесь самолікуванням!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x