Науковці ЧДТУ – про аграрну історію Чигиринщини

Науковці ЧДТУ – про аграрну історію Чигиринщини

23 квітня 2019 року в Чигиринському закладі загальної середньої освіти І–ІІІ ступенів №1 імені Богдана Хмельницького відбулася Сьома регіональна історико-краєзнавча конференція «Чигиринщина в історії України». Темою цьогорічної конференції визначили: «Аграрний розвиток Чигиринщини з найдавніших часів до сьогодення».

Науковці ЧДТУ – про аграрну історію Чигиринщини

Конференцію проводять за підтримки науковців кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету, Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, Відділу освіти Чигиринської районної державної адміністрації, Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», Суботівського історичного музею НІКЗ «Чигирин», Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Це здебільшого учнівська конференція, у якій беруть участь і науковці, вчителі, краєзнавці.

Участь у цьогорічній конференції взяли історики, краєзнавці, працівники заповідників і музеїв та учні шкіл.

Зі словами привітань до учасників події звернувся ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор, який наголосив на важливості вивчення історії свого краю та розвитку аграрного потенціалу Чигиринщини, як важливої складової аграрної України.
Історія проведення історико-краєзнавчої конференції сягає травня 2006 року, адже саме тоді у Суботівській ЗОШ I – III ст. Чигиринського району Черкаської області за ініціативи та організаційної підтримки викладачів кафедри історії України (особливо – уродженця села Суботів – професора Валентина Лазуренка) та працівників Центру студентського розвитку та культурних програм Черкаського державного технологічного університету було проведено Першу конференцію. Відтоді такі конференції в селі Суботів проводилися п’ять разів і були присвячені дослідженню різних аспектів історії Чигиринщини: історії села Суботів; подіям Другої світової війни; Голодомору 1932 – 1933 років та політичним репресіям; шкільній освіті на Чигиринщині; 500-річному ювілею Чигирина. Результатом всіх п’яти конференцій стало видання збірників матеріалів конференцій. Таким чином пишеться писемна історія Чигиринщини.

Науковці ЧДТУ – про аграрну історію Чигиринщини

– Саме такі історико-краєзнавчі конференції відіграють важливу роль у формуванні національного патріотизму насамперед у молодого покоління українців, адже вони покликані якнайширше залучати до пошукової роботи направленою на вивчення історії своєї малої батьківщини учнів шкіл, – зазначив ініціатор проведення конференції, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко.

23 квітня 2018 року конференція «Чигиринщина в історії України», вже в статусі міжрегіональної, вперше пройшла в школі, яка носить ім’я гетьмана України Богдана Хмельницького. У зв’язку із тим, що в Суботівській школі залишилася лише початкова школа, виникла необхідність зберегти започатковану у 2006 році конференцію. І з гордістю у 2018 році естафету у проведенні такого заходу перейняла перша інноваційна школа міста Чигирина (директор – Тетяна Мирошніченко). За результатами конференцій видаються історико-краєзнавчі збірники.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x