33 роки болю: черкасці згадують катастрофу на ЧАЕС

33 роки болю: черкасці згадують катастрофу на ЧАЕС

Цьогоріч минають 33-ті роковини від того дня, коли сталась найбільша катастрофа збіглого століття – аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Сьогодні мітинг-реквієм відбувся в Соборному сквері Черкас біля пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля». Тут зібрались містяни, зокрема представники обласної та міської влади, громадських організацій чорнобильців, рідні загиблих ліквідаторів, військові – аби вшанувати жертв аварії. Тут священнослужителі різних конфесій відслужили поминальний молебень.
– Саме цього дня, 33 роки тому, на четвертому енергоблоці ЧАЄС сталася найбільша техногенна катастрофа, яка сколихнула весь світ, змінила історію України й долі мільйонів українців, – сказав, звернувшись до громади, заступник голови ОДА Костянтин Омаргалієв. – Чорнобиль – приклад того, коли мирний атом може стати справжньою ядерною зброєю. 115 жителів Прип’яті одразу після вибуху залишили свої домівки. Відразу ж сталося зараження радіонуклідами 30-тикілометрової зони, а це – 2300 населених пунктів, майже 2,5 млн наших українців. З глибоким сумом ми сьогодні вшановуємо наших ліквідаторів, які віддали життя на місці трагедії та тих, хто не дожив до сьогодні. А тим, хто нині з нами, – щира дяка за подвиг та за мільйони врятованих.

Зауважимо, на сьогодні в області живе понад 100 тис. осіб, які мають статус громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Із них осіб із інвалідністю – 6 576, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС – 7 995, дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи – 13 637, зокрема 38 дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.58779125_644013759394477_3173861543322320896_n

На 2019 рік для надання пільг і компенсацій громадянам області, постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, з державного бюджету спрямували 49,6 млн грн.

За бюджетною програмою «Пільги на медичне обслуговування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з обласного бюджету виділили 14,9 млн грн.

Цього дня скрізь по області проходять урочисті та пам’ятні заходи: покладання квітів, мітинги-реквієми, тематичні виставки тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x