Що робити в домашніх умовах при укусі кліща

Що робити в домашніх умовах при укусі кліща

Кліщ терпляче підстерігає свою жертву в лісі, на лузі, у високій траві та чагарниках і непомітно переповзає на одяг, у взуття й навіть звалюється зверху в пошуках відкритих і незахищених ділянок шкіри, в яку потім так само непомітно впивається своїми щелепами. Читайте в «Новій Добі» про те, як убезпечитися на природі, як позбутися кліщів, що робити, якщо вкусив кліщ і як витягнути його, якщо вберегтися все-таки не вдалося.

По-перше, вибираючись на природу, потурбуйтеся про відповідне «спорядження». Щоб уникнути укусу кліщів та інших комах, підбирайте світлий одяг, що закриває майже все тіло – від рук і шиї до ніг. Візьміть із собою засіб від кліщів та інших комах: спрей, краплі тощо. Кліщ не впивається миттєво, а вибирає місце укусу, тож у людини є трохи часу, щоб його помітити.

Як вийняти кліща? Якщо кліщ іще не встиг впитися в шкіру, його слід акуратно зняти і знищити – кинути у вогонь або в окріп, а руки ретельно вимити. Але якщо він уже приступив до трапези на вашому тілі, то діяти потрібно якомога швидше. Проте робити все треба акуратно, намагаючись не пошкодити кліща, не натискати на його черевце, щоб уникнути можливого інфікування, і не відірвати його голову, яка може залишитися в тілі і спричинити нарив.
Існує кілька способів, як витягнути кліща самостійно.

За допомогою пінцета. Для цього простерилізуйте пінцет спиртом. Затисніть кліща ближче до хоботка і починайте акуратно викручувати його, підтягуючи вгору. Ні в якому разі не тисніть на черевце! Продезинфікуйте місце укусу.

Міцною тонкою ниткою. Візьміть тонку, але міцну нитку. Зробіть із неї невелику петлю. Накиньте на кліща ближче до хоботка і, поступово розхитуючи і піднімаючи, акуратно тягніть його вгору. Пильнуйте, щоб головка кліща не залишилася на вашому тілі. Якщо так і сталося, стерильною голкою дістаньте її, як звичайну шпичку.
Кліща, якщо він живий, варто віддати на експертизу. Медики зможуть з’ясувати, уражений кліщ інфекцією чи ні. Навіть якщо так – не факт, що зараження людини відбулося. Звернутися до лікаря потрібно обов’язково! Після того, як отримаєте результати обстеження самої комахи, необхідно здати аналізи, щоб запобігти розвитку хвороби, і пройти профілактику.

Чого не можна робити, виймаючи кліща?
– Мазати його олією, одеколоном, гасом/ бензином та іншими смердючими сумішами. Народні способи рекомендують це робити, щоб нібито закупорити дихальні шляхи кліща і змусити його капітулювати. Однак при загрозі життю кліщ «виплюне» ще більше гидоти вам під шкіру, а якщо вбити його – той все одно залишиться бовтатися, але вже мертвим. Від цього ризики зараження тільки зростають.
– Тиснути на кліща або припікати його. При тиску інфекція ще швидше потрапить у кров, а припікання призведе до смерті кліща.
Ігнорувати симптоми і відкладати візит до лікаря. У перші дні до нього немає сенсу йти, і ви можете почуватися нормально. Але якщо у кліща виявили інфекцію – медик призначить профілактичну терапію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x