У Каневі ЖЕК планує підняти тарифи на 80%

У Каневі ЖЕК планує підняти тарифи на 80%

Канівське комунальне підприємство «ЖЕК» проводить роз’яснювальну роботу щодо необхідності суттєво підвищити тарифи.
Про це повідомляють у Канівській міській ради.

«Минуло два роки. На сьогодні при тому, що 95% людей справно платять за комунальні послуги коштів не вистачає. Тарифи ті ж, а витрати суттєво збільшилися практично на все. Тільки одна мінімальна заробітна плата зросла вдвічі. Якщо раніше двірник отримував 2200 грн. то зараз 4000 грн», – зауважив директор КП «ЖЕК» Андрій Шацьких.

За словами коммунальника, всі гроші йдуть насамперед на прибирання території, забезпечення освітлення, утримання ліфтів і аварійної служби. На проведення поточних ремонтів коштів немає взагалі.

«Більше того, по деяких будинках ми вже сьогодні працюємо в «мінус», тобто виконуємо роботи фактично в борг. Так, по будинку вул.Героїв Дніпра, 45 у нас наразі -140 тис.грн., по будинку вул.Героїв Дніпра,47 -110 тис.грн. Кошти платників вичерпані, але потекла покрівля чи трубу прорвало в підвалі… Що робити? Звичайно, виїхали, відремонтували і записали. Щомісяця на під’їздах ми розміщуємо облікові картки з використання коштів по конкретному будинку, щоб мешканці мали змогу детально ознайомитися, за що саме вони платять», – роз’яснює директор КП «ЖЕК».

У середньому комунальники планують збільшити тарифи на 50-80%. Але для кожного будинку тариф буде свій.

«Так, уже розрахували кошторис витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території (вул.Шевченка,23). За нашими підрахунками тариф необхідно підвищити на 70%. Зараз він складає 4 грн., а зросте до 7,30 грн.», – говорить керівник управляючої компанії.

Утім, якщо іншим комунальним підприємствам тарифи на послуги для населення затверджуються на засіданні виконавчого комітету, то компанії-управителю (якою на сьогодні є КП «ЖЕК») можна підвищити тарифи лише за згодою самих співвласників будинків – його мешканців. Для цього свою згоду на підвищення мають дати не менше 75% власників квартир одного багатоквартирного будинку.

Процедура передбачає проведення зборів співвласників будинку та письмового опитування.

«Наразі організовуємо проведення зборів із мешканцями кожного багатоквартирного будинку (окрім ОСББ і ЖБК), в ході яких будемо обґрунтовувати необхідність проведення підвищення тарифів. Пояснюватимемо, які ризики за собою несе несхвалення таких кроків. У разі позитивного вирішення питання з кожною квартирою укладається договір, в якому буде прописано по пунктах всі складові тарифу. Можна прописати все, враховуючи кожен метр труби», – зазначив Андрій Шацький.

Якщо ж мешканці не погодяться на підвищення, КП «ЖЕК» змушене буде відмовити їм у наданні послуг.

«Насамперед такі будинки чекає відключення від електроенергії в місцях загального користування – на сходових маршах і біля під’їздів. Закономірно стануть і ліфти, які також будуть відключені від електроенергії», – зауважив Андрій Шацьких.

Тут варто наголосити, що на сьогодні завершується процедура списання багатоквартирних будинків з балансу КП «ЖЕК». Відповідне рішення було ухвалено на сесії Канівської міської ради 28 лютого. Відтак, власниками багатоквартирних будинків є самі його мешканці. І з проблемами, які постануть, якщо тарифи підвищені не будуть, вони можуть залишитися сам на сам.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x