Черкаський священик розповів, чому не варто нести штучні квіти на кладовище

Черкаський священик розповів, чому не варто нести штучні квіти на кладовище

За церковним статутом наступна неділя після Великодня називається Радониця. Це день особливого поминання померлих. Зазвичай у цю неділю черкащани відвідують кладовища, прибирають могили своїх рідних і близьких. Нерідко для цієї мети використовують і штучні квіти. А шкода, адже такі дії викликають обурення в захисників природи. Виявляється, церква теж має свої аргументи проти штучних квіті. Які саме кореспондентам «Нової Доби» розповів протодиякон Української православної церкви Микола Михайленко.

– Позиція церкви однозначна: традиція використовувати штучні квіти не благоговійна і не благочестива традиція. Заборонити таких дій церква не може, але може рекомендувати і рекомендує так не чинити. На це є кілька причин. У першу чергу річ у тому, що жива квітка – це символ живої людини. Квітку ви приносите на кладовище і залишаєте як дань пам’яті цій людині. Через рік, коли рідні прийдуть на кладовище, від квітки нічого не залишиться. Вона перетвориться на той же самий порох, на який перетворилася та людина, яка лежить у землі. А до цього людина була жива, квітла, як та квіточка. Так можна провсти аналогію між життям людини і життям кожної тваринки, травинки і взагалі істоти, яку створив Господь. Натомість штучні квіти – це фальш і підміна цінностей справжніх.
З іншого боку жива квітка краща, ніж штучні квіти і зі світської точки зору. Адже вона забруднює навколишнє середовище. Церкву також турбує це питання, бо ми живемо на землі, яку нам дав Господь. Наше завдання – зберігати і примножувати цей дар, а не руйнувати його.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x