Чужа чи наша? – 4 книги про Другу світову

Чужа чи наша? – 4 книги про Другу світову

Друга світова. Непридумані історії: (не) наша, жива, інша. – Х.: Віват, 2018
Збірка, впорядкована головним редактором сайту «Історична правда», цілком символічно починається з того, хто ж саме розпочав Другу світову війну – Німеччина чи Радянський Союз. Попри те, що на це принципове питання відповідь існувала завжди (лише на уроках історії не афішувалася), маємо підхід з найбільш правильного боку. Чергова «біла пляма» історії, а насправді – брудна калюжа радянського агітпропу у збірці свідчень і спогадів розглядається з точки зору приватної історії.

Василь Шкляр. Троща. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017
Історія, розказана у цьому гостросюжетному романі, має чимало так званих ноу-хау, якими герої замітають сліди, тікаючи від смерті. Але за життя, коли, здавалося, нічого не віщувало тривоги, пов’язаної з переосмисленням минулого, головний герой, колишній вояк УПА, все-таки побачив на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, який загинув у далеких 1950-х, і не зміг сховатися від привидів минулого. Розділи в романі чергуються, наче день і ніч – темні спогади про яскраві події повстанського життя і сучасні сцени. Поволі минуле заступає сьогоднішній день, адже тоді, в боях за вільну Україну, по болотах і лісах, було більше свободи, віри та надії, ніж зараз, коли доводиться зітнутися зі зрадою.

Владислав Івченко. Два пасинки Митрополита. – Брустурів: Дискурсус, 2017
Цей історично-пригодницький бойовик – захоплива подорож у трагічну історію українських визвольних змагань під час Другої світової війни. Яка, додамо, змінювала не лише життя і долі, але й віру. Втім, якраз саме віра допомогла знайти свій шлях двох вихованців Митрополита Шептицького – Теофіла Володимирського та Івана Великоднього, чиї шляхи після закінчення духовної семінарії розійшлися: Іван став служити в далекому гірському селі, а закоханий Теофіл залишився у Львові поруч із Митрополитом. За сюжетом, повному жорстоких смертей, зрад, шантажу та погроз, обох героїв окупанти намагаються використати, щоб схилити Митрополита на свій бік.

Андрій Кокотюха. Чорний ліс. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017
Ретро-бойовик, дії якого відбуваються на Волині в 1943 році. Воюють тут українці вже не тільки з москалями, але й із німцями, а також поляками. Відповідно, в битві на три фронти троїться й герой роману – колишній міліціонер, який застрелив товариша і заодно коханця дружини, а тепер зек і в майбутньому – радянський диверсант.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x