Як виростити рододендрон

Як виростити рододендрон

Краса майже всіх видів рододендронів здатна скорити серце будь-якого садівника, однак у цієї рослини слава дуже ніжного та примхливого створіння. Навіть виживання куща може коштувати великих зусиль, а домогтися його цвітіння можна лише при якісному догляді. Втім, досягнути цього можна, якщо дотримуватися деяких важливих правил.

Рододендрони вирощують із насіння або живцюванням, однак краще просто купити саджанець. Перший етап висадження – це вибір відповідного місця для чагарника. Оптимальний вибір – це розсіяна тінь від дерева (наприклад, сосни, туї, модрини). При виборі ділянки варто подумати і про захист рослини від зайвої вологи та сильного вітру. За потреби дренують ґрунт за допомогою гальки або керамзиту.

Саджанець рододендрона вимагає підготовки ґрунту. Якщо він важкий, можна внести кілька відер піску, розподіливши їх на декількох квадратних метрах. Якщо ґрунт піщаний, бідний, його варто добре удобрити торфом або компостом. Сама ямка має враховувати розміри куща. Перед розміщенням рослини корені розділяють і добре струшують. Ґрунт насипають до рівня кореневої шийки, а потім поливають. Зверху потрібно насипати тирси шаром 2–3 см, бажано хвойної.

Протягом літнього періоду необхідно видаляти зів’ялі квіти, поливати кущ; у суху погоду обприскувати його. Найкраще використовувати дощову або поталу воду, запаси якої навіть для одного куща потрібні чималі. Треба спостерігати за рослинами протягом усього сезону поливу, і за потреби відстоювати та фільтрувати технічну воду.

Підживлюють рододендрони тричі за сезон. Перший раз удобрити ґрунт під ними можна перед цвітінням, щоб воно було ряснішим і тривалим. Згодяться азотисті та універсальні добрива. Вдруге удобрюють після цвітіння, у червні. Використовують ті ж суміші, однак їх можна міняти для багатшого живлення куща. Згодом зрозумієте, на які добрива найкраще реагує конкретна рослина. Третє підживлення припадає на серпень, і від нього залежить підготовка рослини до зими, а також закладка квіткових бруньок на наступний рік. Тому використовують суперфосфат і сірчистий калій. У таких умовах кора зміцніє та підготується до холодів.

Кожна зима стає справжнім випробуванням для цих рослин, котрі зростають звичайно в місцях із м’яким кліматом. Коли б не висаджували рододендрон, підготовка до холодів починається ще ранньою осінню. Укриття кущів на зиму може бути різним і залежить від кліматичних умов. Якщо клімат доволі теплий, укриття має насамперед захищати від вітру. Для цього самі кущі можна обв’язати мотузкою, злегка стиснувши крону. Фіксація має бути слабкою, вона лише дає обмеження руху пагонів на вітрі. У конструкцію можна помістити вертикально кілька гілок хвойних дерев. Це незначне утеплення не призводить до перегріву рослин, його проводять після настання стійких заморозків. Коли температура падає до –50 С і нижче, можна також укутати кущі мішковиною або спеціальними матеріалами. Щойно починаються стійкі заморозки, дуги накриваються щільною плівкою. Так рододендрон може почувати себе комфортно при температурах до –15° С. При посиленні холодів варто накидати на теплички снігу або соломи, або іншого матеріалу, що утеплює.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x