Корекція зору окулярами – поради фахівця Черкаської обласної лікарні

Корекція зору окулярами – поради фахівця Черкаської обласної лікарні

Завідувач лабораторії контактної корекції зору Черкаської обласної лікарні Надія Починок розповіла кореспонденту «Нової Доби» про переваги різних засобів корекції зору, види окулярів та як правильно користуватися контактними лінзами.

Як зазначила Надія Василівна, і те, й інше – це засоби корекції аномалії рефракції (міопії, гіперметропії, астигматизму, пресбіопії).

– Кожен із методів корекції має свої плюси і мінуси. Значна частина пацієнтів, які мають проблеми із зором, пов’язані з аномалією рефракції, активно користується контактними лінзами. Контактна корекція зору має певні переваги: забезпечує вищу гостроту зору і чіткість, косметичний ефект, дає змогу активно займатися спортом. Окуляри, особливо при високих ступенях аномалії рефракції, поступаються контактним лінзам: обмежують поле зору, а зміна температурного режиму взимку приводить до запотівання скелець, скляні скельця можуть розбитися, травмувати око. Контактна корекція розв’язує ці проблеми, але має й недоліки. Використання контактних лінз при застудних захворюваннях може призвести до інфікування лінзи, що стає причиною запальних ускладнень в оці. Розчини для догляду за лінзами можуть спричинити токсико-алергічні кон’юнктивіти і кератити. Найчастіше всі ускладнення – через неправильне користування та нехтування рекомендаціями лікаря, – зауважує Надія Василівна. – Важливо правильно доглядати за лінзами, дотримуватися режиму носіння. Якщо око почервоніло, виникло відчуття стороннього тіла, біль – негайно зніміть лінзи і зверніться до лікаря.

Вікових обмежень у використанні цього засобу корекції зору немає. Контактні лінзи рекомендують і дітям з народження, якщо для цього є показання. Але є певні обмеження: хронічні запальні процеси ока (кератити, увеїти), сезонні алергії, діабет, робоче місце з випарами токсичних речовин і задимленістю.

Як зазначила Надія Василівна, в сучасному світі використання різноманітних гаджетів і великі зорові навантаження стали причиною звернення пацієнтів зі скаргами на біль в очах, головний біль, двоїння, відчуття піску при роботі зблизька і туман перед очима в кінці робочого дня. Усе це – прояви астенопічного синдрому (зоровий дискомфорт і стомленість) чи спазму акомодації. При цих станах фахівці рекомендують: зоровий режим на робочому місці (кожні 30 хвилин робити перерву), здоровий спосіб життя; в дитячому віці – апаратне лікування, щоб запобігти появі короткозорості; в домашніх умовах – використання окулярів лазер-віжин (перфораційні, дірчаті, сотоподібні окуляри). Принцип їхньої дії в тому, що невеликий отвір зменшує пляму розсіювання на сітківці і як наслідок збільшує чіткість зображення і різкість зору. Такий режим зору дозволяє зняти спазм акомодації і зменшити наслідки великих зорових навантажень.

Працюючим за монітором комп’ютера, за словами Надії Василівни, варто використовувати окуляри з просвітленою (антибліковою) поверхнею.

– Недоліками ЖК-моніторів є недостатність регулювання яскравості, зниження контрастності, мерехтіння зображення – все це призводить до стомлення і напруження зору. Просвітлена оптика – це новітні технології виготовлення окулярної лінзи з нанесенням тонкої плівки на поверхню лінз, що забезпечує контраст сприйняття зображення, усуває мерехтіння екрана, забезпечуючи пропускання вищого відсотка світла. Використовувати окуляри чи контактні лінзи – вибір за пацієнтом. Але, якщо є контактні лінзи, варто мати й окуляри, – каже пані Надія.

Валерія Тімергаліна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x