Хронічне хвилювання: як із ним впоратися

Хронічне хвилювання: як із ним впоратися

Хронічне хвилювання впливає на вас не лише психологічно. Воно також може погіршувати фізичне здоров’я й навіть ослаблювати імунну систему. Як наслідок, людина стає вразливіша до різних захворювань і частіше хворіє. Погляньмо на деякі його наслідки й ефективні способи подолання.

Наприкінці дня помічаєте, що м’язи шиї та щелепи значно твердіші й напружені. Якщо занадто хвилюєтеся протягом дня, мозок починає виділяти в кров кортизол (гормон стресу). Він активізує організм, готуючи його до втечі від небезпеки. Мозок також починає надсилати енергію та кров у м’язи, щоб підготувати вас до швидкої реакції. Це спричиняє напруженість у м’язах і суглобах, а також головні болі, біль у шлунку, запаморочення.

Окрім того, хронічне хвилювання ослаблює імунну систему. Коли хвилювання стає частиною щоденного життя й полонить усі ваші думки – підвищується не лише рівень кортизолу, а й рівень адреналіну. Усі біологічні ресурси спрямовуються на м’язи та мозок. Інші системи, як-от імунна, повністю ігноруються. Це призводить до того, що людина не може нормально боротися з вірусами й інфекціями та стає значно чутливіша до застуди, алергій тощо.

Щоб зменшити вплив тривоги, хвилювання та стресу, виконуйте інтенсивні короткотривалі вправи. Потрібно дати вихід енергії, спрямувати її в мирне русло й виснажити тіло, щоб заспокоїти розум. Обирайте вправи, які вам найбільше подобаються та підходять, утім не забувайте, що при м’язових судомах варто поводитися обережніше. Крім того, присідання, ходіння по сходах чи навіть зумба можуть чудово допомогти.

Не відкладайте на завтра те, що турбує вас сьогодні. Негайно вирішуйте всі проблеми, для яких існує рішення. Коли переживаєте стрес і тривогу, подбайте про належний раціон: споживайте свіжі та натуральні продукти, відмовтеся від напівфабрикатів із вмістом насичених жирів.
Будьте соціальні, діліться своїми переживаннями з іншими та покладайтеся на друзів, щоб зменшити градус тривоги. Близькі люди також допоможуть вам об’єктивно оцінити ситуацію та перестати сприймати все нагативно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x