Держпродспоживслужба застерігає про небезпеку вживання ранніх овочів

Держпродспоживслужба застерігає про небезпеку вживання ранніх овочів

Про нітрати в ранніх овочах та їх вплив на організм людини розповідала у прямому ефірі на «Суспільному UA: Українське радіо «Рось» в програмі «Тема дня» Юлія Сокирка, завідувачка сектору санітарно-епідеміологічної експертизи та адміністративних послуг управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Фахівець поінформувала слухачів про функції та повноваження Держпродспоживслужби з питань здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, санітарного законодавства на харчових об’єктах, що здійснюють реалізацію продукції рослинного походження, агропродовольчих ринках, гігієнічні нормативи вмісту нітратів в овочах та фруктах, організацію лабораторного контролю за їх вмістом та ін.

Так, в Україні існують Державні гігієнічні правила і норми «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджені наказом МОЗ України від 13.05.2013 № 368, в яких визначені нормативи допустимого вмісту нітратів в різних овочах та фруктах, вирощених в умовах як захищеного так і відкритого ґрунту.

Допустима добова доза нітратів для дорослої людини встановлена на рівні 5 мг/кг/добу, для дітей від 6 років 2,5 мг/кг/добу, 4 – 6 років – 141,25 мг/добу, 1 – 3 роки – 56,88 мг/добу, 6 – 12 місяців – 45 мг/добу.

Вживання овочів, що не відповідають гігієнічним нормативам за вмістом нітратів може негативно вплинути на організм людини, викликати гостре або хронічне отруєння.

На рівень накопичення нітратів в овочах впливають вид, умови вирощування, час дозрівання, дози внесення азотних добрив, властивості ґрунту, погодно-кліматичні умови та ін.

Різні овочі здатні по-різному накопичувати нітрати.

До високого (1000-7000 мг/кг) рівня накопичення нітратів належать: зелень (салат, шпінат, рукола, кріп, петрушка, щавель, кінза), а також листова капуста, зелена цибуля, редис, буряк, до середнього (200-600 мг/кг): картопля, капуста, морква, огірки, перець, кабачки, гарбуз, редька, хрін, до низького (80-100 мг/кг): бобові, помідори, цибуля, дині, кавуни, деякі фрукти.

Разом з тим, нітрати нерівномірно накопичуються і в різних частинах овочів. Найбільше їх концентрується біля кореня та центральної частини (морква, буряк, редька, капуста), у стеблі (салат, шпінат, рукола, кріп, петрушка, щавель, кінза), шкірці та біля шкірки (кавуни, дині, огірки, кабачки, баклажани).

Більше нітратів у ранніх овочах, недостиглих, вирощених в умовах захищеного ґрунту, у теплицях, при нераціональному використанні азотовмісних мінеральних добрив.

Наостанок фахівець Держпродспоживслужби надала поради як захиститись від можливого негативного впливу нітратів:

– у жодному разі не купувати овочі на стихійних ринках, у місцях невстановленої торгівлі;

– орієнтуватись на споживання овочів, вирощених у сезон;

– виключити з харчування дітей, вагітних, осіб похилого віку, осіб, що страждають на хронічні захворювання, в т.ч. шлунково-кишкового тракту, які більш сприйнятливі до дії похідних нітратів, вживання ранніх овочів;

– готові овочеві салати та свіжі овочеві соки вживати не пізніше 2 год. після приготування;

– застосовувати існуючі способи зменшення кількості нітратів в овочах, а саме: механічну обробку (видалення качану та верхнього зеленого листя з капусти, відрізання стебел зелені, обрізання частини біля кореню буряка, моркви, огірка з обох боків, очищення від шкірки та ін.); замочування у воді (1:10) або 1% розчині аскорбінової кислоти від 30 хв. до 1 год.; бланшування та відварювання у великій кількості води при відкритій кришці (відвар потрібно зливати); термічну обробку; соління, квашення, маринування та ін.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x