22 травня на Чернечій Горі презентують «Образ і слово Кобзаря у вишивці»

22 травня на Чернечій Горі презентують «Образ і слово Кобзаря у вишивці»

Жителі та гості Канева, які підуть покласти квіти на могилу Тараса Шевченка 22 травня, в день перепоховання його праху на Чернечій горі, стануть свідками презентації унікального культурно-мистецького проекту «Образ і слово Кобзаря у вишивці». За інформацією Канівської міської ради.

Проект започаткований у березні 2017 року групою активістів-вишивальників з Полтавщини та Канева. Ініціатором проекту став заслужений майстер народної творчості, викладач Гадяцького коледжу культури і мистецтв Григорій Кисіль, який власноруч виготовив схеми вишивок образів та афоризмів Кобзаря. Головний координатор проекту – Катерина Калініченко з Полтави.

Понад рік вишивальники працювали над проектом. Більше чотирьох з половиною мільйонів різнокольорових хрестиків лягло на полотна. У результаті – отримали 75 робіт з портретами та афоризмами Тараса Шевченка.

Втілювали ініціативу 78 майстрів вишивки. З Канева до проекту долучилися шість мисткинь: Віра Носенко, Любов Гамалій, Валентина Учень, Валентина Нікітенко, Людмила Ярошенко, Оксана Золотницька і навіть один чоловік – Василь Ярошенко. В цілому на реалізацію проекту вишивальники використали 36 тисяч метрів ниток «Муліне».

Вишитий альбом уже представляли на виставках в різних куточках України. Подолавши більше семи тисяч кілометрів, виставку презентували майже в кожному обласному центрі. В Ужгороді проект назвали «п’ятою подорожжю Тараса Григоровича Україною: три поїздки Кобзар здійснив за свого життя, четвертим був скорботний шлях Великого Поета і Пророка з Петербурга до Канева, до місця вічного спочинку.

Кінцевим пунктом маршруту експозиції стане музей Тараса Шевченка, що на Чернечій горі у Каневі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x