Відбувся круглий стіл щодо створення Центру громадського здоров’я

Відбувся круглий стіл щодо створення Центру громадського здоров’я

Днями у Черкаській облдержадміністрації відбувся круглий стіл з питання розвитку системи громадського здоров’я в нашій області. Ініціаторами даного зібрання були генеральний директор Директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Андрій Скипальський, перший заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Віктор Ляшко та консультант з розвитку системи громадського здоров’я Володимир Короленко.

До обговорення доцільності створення на Черкащині даного центру долучились також голова Черкаської ОДА Олександр Вельбівець, заступник начальника управління охорони здоров’я обласної адміністрації Лариса Кошова, представники депутатського корпусу, головні лікарі провідних установ хорони здоров’я, а також представники профспілок та громадських організацій.

Під час круглого столу активно обговорювались питання розбудови та розвитку системи громадського здоров’я з метою переорієнтування системи охорони здоров’я області.

Зокрема, Віктор Ляшко представив бачення національного рівня на процеси реформування галузі та модель системи громадського здоров’я, ознайомив присутніх з регіональним рівнем створення Центру громадського здоров’я та змінами у фінансуванні охорони здоров’я.

Натомість Лариса Кошова наголосила, що в області стан реформування охорони здоров’я майже не відрізняється від загальнодержавного. Закінчується реформа первинної ланки медичної допомоги, на завершальному етапі підписання декларацій з сімейними лікарями, завершено створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. Також, необхідно провести реформу «профілактичну», адже головним завданням охорони здоров’я є не мінімізація наслідків, а профілактика хвороб.

«Утворення регіональної служби громадського здоров’я допоможе створити єдину систему профілактичної медицини за принципом, при якому інтереси здоров’я громадян мають враховуватися в усіх сферах регіональної політики. Це відбуватиметься завдяки ефективній співпраці з усіма органами виконавчої влади, установами та організаціями Черкаської області, зокрема завдяки обміну інформацією про фактори, що впливають на стан здоров’я населення», – зазначила Лариса Миколаївна.

Зазначимо, що з 1 січня 2020 року набирають чинності зміни до Бюджетного кодексу України, відповідно до Закону від 7 грудня 2017 року № 2233-VIII, запроваджуються видатки на державні програми громадського здоров’я та заходи боротьби з епідеміями. Оплата за виконання функцій громадського здоров’я із зазначених видатків буде здійснюватись шляхом закупівлі послуг або через отримання грантів. Вказані зміни до Бюджетного кодексу України також передбачають формування регіональних та місцевих програм громадського здоров’я. Окрім того, нові статутні та організаційні можливості дозволять регіональним центрам громадського здоров’я реалізувати проекти міжнародної технічної допомоги, використовувати механізми державно-приватного партнерства і ефективно реагувати на потреби громади.

На завершення круглого столу Олександр Вельбівець відзначив необхідність створення Центру громадського здоров’я. Він також наголосив на важливості виваженого підходу до створення майбутнього центру громадського здоров’я.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x