Черкаські комунальники розповіли про інновації у сфері компослуг

Черкаські комунальники розповіли про інновації у сфері компослуг

Цьогоріч із травня повноцінно ввели в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги». У межах нього визначили нову класифікацію житлово-комунальних послуг, систему взаємовідносин, що виникатимуть в процесі надання та споживання цих послуг. Про це зазначає заступник керівника Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства ОДА Андрій Липкань.

– Відповідно до закону передбачили й різні моделі договірних відносин у сфері комунальних послуг. Між тим, визначили й особливості укладання, зміни й припинення договорів про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку, змінили підходи до формування тарифів на комунальні послуги та нарахування плати споживачам, запровадили відповідальність за неналежне виконання договору як для виконавців комунальних послуг, так і для споживачів цих послуг.

Отож, надаватимуть житлово-комунальні послуги відтепер виключно на договірних засадах. При цьому не пізніше, ніж протягом одного року з дня введення в дію цього Закону – тобто не пізніше 01.05.2020 – співвласники багатоквартирних будинків, незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком, зобов’язані ухвалити рішення про модель організації договірних відносин із виконавцями комунальних послуг щодо кожного виду комунальної послуги. Водночас виконавці комунальних послуг мають укласти з такими співвласниками договори про надання компослуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

Договори про надання житлово-комунальних послуг укладають відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими Законом державними органами відповідно до закону.

Варто зауважити, що договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону (тобто до 01.05.2019), лишаються чинними на попередніх умовах – до дати набрання чинності договорів, укладених у межах оновленого законодавства.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x