Як весняна погода вплине на майбутній урожай, прогноз черкаських метеорологів

Як весняна погода вплине на майбутній урожай, прогноз черкаських метеорологів

На відміну від західних областей України, де спостерігалися інтенсивні дощі, шкодили смерчі, град та заморозки, а в окремих південних районах держави вже розпочалась ґрунтова засуха на Черкащині травнева погода по-справжньому благодатна.

Похолодання виявилось неглибоким, заморозків не було, а при поверненні тепла, максимальних температур, які б пригнічували рослини (+30° і вище), не спостерігалося.

Суховійних явищ, що сприяли б додатковому висушуванню ґрунту та пригнічуванню рослин, теж не спостерігали. Періодичні дощі, хоч переважно і невеликі, підтримували достатнє зволоження верхніх шарів ґрунту.
За такої погоди відбувалася активна вегетація озимих та ранніх ярових зернових, вчасно утворювалися сходи пізніх теплолюбних культур, а з поверненням тепла створились і сприятливі умови для їх активної вегетації.

Однак, в окремих районах південної частини області, зокрема Уманському, внаслідок тривалого дефіциту опадів, який утримується з лютого і вже досяг майже 60 %, триває погіршення вологозабезпечення як орного, так і метрового шарів ґрунту та в разі відсутності ефективних дощів надалі, зберігаються умови для початку ґрунтової посухи вже в кінці місяця. Це приведе до зниження врожаю в першу чергу озимих хлібів, в яких триває формування колосу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x