Нинішнього року жінки ще мають право на достроковий вихід на пенсію

Нинішнього року жінки ще мають право на достроковий вихід на пенсію

Як повідомила начальник відділу з нагляду за призначенням, перерахунками та виплатою пенсій департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Віта Лебедкіна, 2014 рік – це останній рік, коли за Законом України «Про загальнообов\’язкове державне пенсійне страхування» жінки можуть скористатися правом на призначення дострокової пенсії за віком. Про це “Нова Доба” дізналася в міськвиконкомі.

Фахівець пояснює, що, відповідно до статті 26 Закону до досягнення зазначеного віку право на пенсію за віком мають жінки 1961 року народження і старші, зокрема:

57 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1958 року по 31 березня 1959 року;
58 років – які народилися з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року;
58 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року.

Відповідно до пункту 7-2 Прикінцевих положень Закону до 1 січня 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи. У цьому випадку розмір їх пенсії, обчислений відповідно до статті 27 та з урахуванням статті 28 Закону, зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

У разі, коли жінка, якій достроково призначено пенсію, до досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. У цьому випадку після досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію.

Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо жінка після досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону, продовжує працювати і відмовилася від отримання пенсії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x