У зоні ризику соняшник, кукурудза, буряки та баштанні культури

У зоні ризику соняшник, кукурудза, буряки та баштанні культури

Фітосанітари Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області зафіксували початок льоту лучного метелика. Вони застерігають: зовні беззахисні, нешкідливі комахи, лучні метелики, насправді становлять серйозну загрозу для врожаю. Насамперед через свою плодовитість. Їхні личинки дуже ненажерливі і при цьому всеїдні. Так, гусениці лучного метелика можуть пошкоджувати рослини з 35 родин. В зоні ризику зокрема соняшник, кукурудза, буряки, бобові та баштанні культури.

У зоні ризику соняшник, кукурудза, буряки та баштанні культури

Лучний метелик має розмір 18 – 27 мм. Передні крила світло-коричневі з жовтувато-бурим малюнком. А зовнішній край оздоблює жовтувата смуга.

Розмноження лучного метелика

Як зазначалося, ці метелики дуже плодючі. Вони можуть розмножуватися у величезній кількості, завдаючи шкоди фермерським угіддям.

Одна самка лучного метелика приносить близько 300-600 яєць, кладку вона робить на нижній поверхні листя. Через 15 днів з яєць вилуплюються личинки, які линяють 5 разів і перетворюються в гусениць.

Упродовж 2-4 тижнів гусениці розвиваються, активно харчуючись.


Плодючість лучних метеликів – серйозна загроза для врожаю

Раціон гусениць складається з будь-яких наземних частин рослин, на яких вони розселяються. Коли гусениці повністю знищують одну рослину, вони переповзають на нову.

Гусениці лучних метеликів відрізняються великою рухливістю, вони здатні подолати близько 60 метрів всього за годину.

На останній стадії розвитку гусениці проробляють в землі вертикальні отвори, в яких сплітають кокони і заляльковуються. Лялечки розвиваються близько 4-х тижнів. Після закінчення цього терміну з кокона вилітає молодий лучний метелик, який через кілька днів уже готовий відкладати нові яйця. За сезон може розвиватися 1-4 покоління лучних метеликів.

Заходи боротьби із шкідником

За сприятливих умов літ першого покоління лучного метелика може тривати до кінця червня. Тому фітосанітари рекомендують уважно спостерігати за динамікою розвитку лучного метелика, що дасть змогу уникнути «неочікуваного» знищення гусеницями посівів сільськогосподарських культур.

Захисні заходи при льоті лучного метелика такі:

– розпушування міжрядь просапних культур в період відкладання яєць метеликами;

– випуск яйцеїда трихограми (вогнівочна форма) – 50-100 тис. самиць на гектар (одна самиця ентомофага на 10 яєць фітофага);

– за сприятливих умов для розвитку трихограми (ГТК 0,9 – 1,2) перший випуск проводять на початку, другий – в період масового відкладання яєць шкідником.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x