Коли у Корсуні цвіте бузок, співає душа

Коли у Корсуні цвіте бузок, співає душа

Природа щедро сипнула древньому Корсуню краси і неповторності. Місто зачаровує будь-якої пори року. Але у травні, коли береги Росі вкриваються буйною зеленню і над старовинним парком стеляться густі пахощі розквітлого бузку, до колишнього князівського маєтку приходять і приїжджають сотні людей. Відчуття насолоди цією красою важко передати простими словами.
А от поезією, піснею, легендою – запросто. Кілька років тому у колективів Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника та місцевих культармійців зародилась традиція спільно влаштовувати для корсунців і гостей міста чудове свято під поетичною назвою «Бузковий розмай». За змістом це розлогий культурно-мистецький фестиваль.

Суботнього дня, 11 травня, на площі перед в’їзною брамою до замку Лопухіних-Демидових зібралося мало не все місто. Місцеві художники, вишивальниці, майстри декоративно-прикладного мистецтва демонстрували свої нові роботи, кілька майстрів пензля розгорнули біля палацу свої мольберти й писали з натури. У багатьох картинах звучала тема травневого бузкового Корсуня. Інші не могли відвести поглядів від барвистих рушників зі старовинною та сучасною вишивкою, третіх зачарувала поетична галявина – були цікавинки на будь-який смак.

Центральною подією фестивалю став концерт. Самодіяльні артисти порадували й ліричними піснями про Корсунь, Рось та бузок, і яскравими танцями юних артистів з районного центру дитячої та юнацької творчості. Та особливе захоплення викликали театралізовані сценки, які відтворювали минуле Корсуня.

Сподобався оригінальністю і конкурс на звання принцеси та королеви бузкового балу. Кожна з десяти претенденток виходила на «червону доріжку» бузковою феєю, лісовою мавкою, квітучою Україною чи в якомусь іншому образі і обов’язково мала дати відповідь на запитання: «Що я можу зробити для нашого парку?» А потім глядачі голосували коштами у благодійні скриньки. Найбільше зібрали Іванна Баб’як та Каріна Дробот, яких і увінчали відповідно коронами принцеси та королеви бузкового балу.

Цього дня відбулась і корисна акція висаджування нових видів бузку. На галявині, завчасно звільненій від старих кущів вже дикорослого бузку, жителі міста висадили 28 саджанців 4 екзотичних сортів бузку, придбаних власним коштом.

Задоволення від свята було писане усмішками на обличчях дорослих, а малеча в такт музиці «відривалася» танцями прямо поряд з артистами. Багато хто охоче фотографувався з колоритними артистами і учасницями бузкового балу в невимовної краси сукнях та на фоні емблеми свята.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x