Cекрети приготування овочевих салатів

Cекрети приготування овочевих салатів

Згідно з дослідженнями вчених, за день треба з’їдати щонайменше 500 грамів овочів, фруктів або ягід. А, отже, овочеві салати мають обов’язково входити в повсякденне меню. Однак страви з овочів подобаються не всім: можливо, причина в тому, що не всі вміють їх вибирати й готувати так, щоб вони були не тільки корисними, а й смачними.

Останнім часом захоплення фітнесом та дієтами призвели до того, що овочів люди стали їсти більше. Дієтологам вдалося переконати людство в користі селери, моркви, огірків, спаржі й інших культур. Але змусити любити овочі їм не вдалося: більшість людей їсть таку їжу виключно з міркувань корисності, в глибині душі мріючи про ковбаси, солодощі, майонези та інші «заборонені» ласощі. Чому ж смак овочів так і залишається недооцінений? Найімовірніше, це залежить від уміння правильно вибирати овочі, правильно їх готувати і поєднувати. Один і той же продукт може мати зовсім різні смаки.

Салати можна робити абсолютно з будь-яких овочів. Треба тільки подбати про те, щоб плоди були натуральними і свіжими. Якщо вони несмачні, то мало надії, що з них вийде хороший салат. Підготовка продуктів потрібна мінімальна. Як правило, найкорисніші салати готують зі свіжих овочів, які потрібно тільки помити і, за потреби, почистити. Для деяких салатів овочі піддають тепловій обробці: відварюють на пару або в невеликій кількості води. Варити овочі краще в шкірці – так збережете максимальну кількість вітамінів. Також важливо повністю остудити овочі перед додаванням у салат. Так звані теплі салати роблять зі смажених або печених у духовці чи на грилі овочів – баклажанів, томатів, перцю тощо.

До овочевих салатів іноді додають якісь інші продукти, головне, щоб овочі таки переважали. Серед таких інгредієнтів можуть бути яйця, шматочки шинки, риби або птиці, морепродукти, сири. Звичайно, всі ці продукти роблять салат більш калорійним, але водночас збагачують страву вітамінами і мінеральними речовинами, а також покращують смак.

Надати овочевому салату оригінального смаку можна, додавши до овочів невелику кількість фруктів. Кислі або солодкі яблука, персики, полуниця, журавлина навіть у невеликих кількостях можуть значно змінити смак, зробити його більш незвичайним і витонченим. Втім, солодкі салати припадають до душі далеко не всім, тому необхідно ретельно стежити за балансом солодкого, солоного, кислого і гострого смаків.

Навіть не дуже смачний салат можна «врятувати», використавши вдалу заправку. Одна з найпопулярніших домашніх заправок для салату – сметана. Її делікатний кисломолочний смак чудово поєднується з огірками та помідорами, редискою і редькою, буряками, цибулею і навіть картоплею. Багато хто вважає таку заправку занадто простою, але звичайна сметана може мати незвичайний смак, якщо не забути про прянощі. Трохи нарізаного кропу, дрібка потертого часнику, ложка каперсів або небагато солодкої паприки в порошку – і сметана перетвориться в оригінальну заправку. Сметану може замінити і йогурт, але треба стежити, щоб він не був надто кислий, регулюючи смак додаванням меду, солі або перцю.

Вибір спецій, які можна додавати до заправки, дуже широкий: це і перець усіх видів, і часник, і різні пряні трави. Спеції можна додавати одразу до овочів, а потім заправляти салат олією, а можна спочатку приготувати заправку, а потім додати її до овочів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x