Що робити, якщо електризується одяг

Що робити, якщо електризується одяг

Наелектризований одяг викликає певний дискомфорт. Він здатний зіпсувати не тільки зовнішній вигляд, але й настрій. Наелектризовані речі буквально притягують до себе пил, дрібну ворсу і шерсть. Особливо це стосується святкового одягу та офіційного, в яких завжди хочеться мати якнайкращий вигляд. Тому варто знати, чому одяг може електризуватися, як цього уникати і як з цим боротися за допомогою магазинних та домашніх методів.

Сучасна промисловість пропонує великий вибір антистатиків для одягу. Найпопулярніший – аерозоль, який наносять на виворітну частину одягу. Він ефективно позбавляє від прилипання, але має різкий запах. Не рекомендують обробляти одяг на собі, краще це зробити у провітрюваному приміщенні (наприклад, на балконі). Перш ніж надягти, витримати 20 хв. Ще один засіб – паста. Це концентрований розчин антистатика з додаванням ароматизаторів. Одяг із капрону, нейлону, лавсану полоскати у воді з розчиненою пастою. Також доволі відомий антистатичний кондиціонер-ополіскувач. Його використовують під час прання.

Якщо у вас немає напохваті магазинного засобу, то завжди знайдеться, чим замінити антистатик. У домашніх умовах антистатик його замінюють лаком для волосся або лосьйоном для тіла. Для зменшення статичної напруги, лак для волосся розбризкують на тканину, а лосьйон наносять на тіло в місці зіткнення з наелектризованими речами. Найпростішим антистатиком є звичайна вода. Її можна просто розпилити на одяг з пульверизатора. Мінуси цього засобу в тому, що він швидко висихає, і на деяких тканинах можуть лишатися плями.

Жінки знають, як часто сукня або спідниця «прилипають» до колготок. Щоб позбутися цього, потрібно провести шматком твердого мила по колготках чи внутрішній стороні речі. «Розрядити» наелектризоване плаття допоможе ходьба босоніж або заземлена металева річ. Просто доторкніться до неї і заряд піде в ґрунт.

Профілактичними засобами у боротьбі з «електризацією» одягу є збільшення вологості у приміщенні. Якщо вологи в повітрі достатньо, навіть ті речі, які зазвичай електризуються, не будуть «іскрити». Також підвищити вологість у будинку допоможуть кімнатні рослини – наприклад, фікуси, драцени, хлорофітуми, бегонії.

При пранні речей, які електризуються, у пральній машині встановлюйте низькі обороти і додавайте до прального порошку трохи харчової соди. Такі речі бажано прати без режиму «сушка». А якщо вам потрібно не тільки швидко випрати речі зі статикою, а ще й швидко висушити, і без сушіння ніяк не обійтися, то покладіть усередину сукні антистатичну серветку і запускайте сушку. Після прання також можна сполоснути одяг у суміші оцту й харчової соди (6:1) або оцту й кондиціонера для білизни (3:2). Поєднавши ці складові, додайте суміш у воду і сполосніть у ній одяг. Також у 10 літрах води можна розвести чайну ложку кухонної солі або лимонної кислоти. Такі домашні ополіскувачі пом’якшують і освіжають тканину, видаляють залишки прального порошку і зменшують здатність матеріалу накопичувати статичну напругу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x