Буряковий квас – найкращий у спеку

Буряковий квас – найкращий у спеку

Буряк уже сам по собі містить багато цукру, через що його обмежують у раціоні людей, у яких підвищений рівень цукру в крові, та діабетиків. А цей напій цукру не містить, оскільки його повністю з’їдають корисні лактобактерії, що починають масово наповнювати квас. Народна медицина вважає квас із буряків ліпшим немедикаментозним засобом від гіпертонії. Він може слугувати засобом «невідкладної допомоги» за гіпертонічних кризів. Про суть користі для здоров’я та довголіття – читайте в «Новій Добі».

Буряковий квас наповнений пробіотиками (корисними бактеріями), що нормалізують баланс та сприяють різноманітності бактерій у кишечнику. Бо що різноманітніші мікроорганізми живуть у нашому кишечнику, то здоровішими фізично, психічно та емоційно ми є. Також напій має високу біодоступність (засвоюваність) для цінних фітонутрієнтів, зокрема бетаїну, молочнокислих бактерій та природних ферментів, що покращують травлення їжі та її засвоєння. Молочнокислі бактерії посилюють кишечний бар’єр (своєрідний шлагбаум) і не пропускають у кров токсини, канцерогени, віруси, хвороботворні мікроорганізми.

Цей квас підвищує стійкість організму під час вправ на 16 % і поліпшує м’язову силу у людей із серцевою недостатністю на 13 %. Це важливо, оскільки убезпечує організм від перенавантаження та виснаження.

Окрім того, буряковий квас посилює детоксикаційну функцію печінки. Це відбувається завдяки без перебільшення унікальному поєднанню вітаміну С, клітковини, пектину, калію, марганцю, бетаїну та сірки. Традиційно буряки цінувались за їхню здатність очищати кров і печінку.

Є два основні способи приготування бурякового квасу: бездріжджовий і дріжджовий.

Бездріжджовий спосіб, очевидно, є найдавнішим, але водночас і довшим: квас буде готовим через три-п’ять діб. Візьміть 500 г буряків, 3 л води, 50 г житнього хліба, 10 г дріжджів і 100 г цукру. Сирі буряки треба ретельно помити, обчистити, нарізати тонкими скибочками й підсушити в духовці. Потім залити невеликою кількістю гарячої води (щоб вона ледве покривала буряки) й варити до готовності. Відвар злити, долити переварену воду, яка залишилася (отриманий відвар має бути теплим), покласти чорний хліб, цукор, дріжджі й залишити на 1–2 доби в теплому місці для бродіння. Потім квас процідити й охолодити.
У разі приготування дріжджовим способом квас буде готовим за одну-дві доби. Щоправда, такий квас більше все-таки годиться як прохолоджувальний напій.

Інгредієнти: 1 буряк (великий), 2 л води (перевареної охолодженої чи очищеної), 4 ст. л. цукру, хліб житній (черства скоринка). Обчищений буряк дрібно порізати чи подрібнити, покласти в скляну банку, залити перевареною водою, додати цукор і скоринку житнього хліба. Банку закрити марлею й залишити для бродіння на 3 доби. Після цього квас процідити, розлити в пляшки, закупорити й охолодити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x