З яким візерунком варто обирати вишиванку

З яким візерунком варто обирати вишиванку

Українські вишиванки – це не просто національний одяг, а й вираження багатовікової культури та традицій наших предків. А носити вишиванку в наші дні – не лише данина споконвічним традиціям, але це ще і красиво, зручно й модно.

Вибір узору для сорочки визначався тим, для кого її вишивали. Для дівчаток і юнаків це зазвичай комбінації з ромбів, зірок, косого та прямого хрестів. Для дівчат – рослинні мотиви, в основному квіти.

Для жінок і матерів – плоди і ягоди. Чоловікам – геометричні візерунки, щоб додати твердості їхньому духу і волі.

Виноград – символ жіночої родючості. Для чоловіків такий малюнок не підходить.
Птахи і метелики на вишиванці символізують янголів-охоронців, посланих оберігати нас від неприємностей і злого впливу. Тому й вибирали подібні мотиви для чоловічих сорочок і поясів, особливо якщо рід занять сильної статі пов’язаний був із ризиком. Звісно, і візерунки для дитячих вишиванок не обходилися без метеликів і пташок – адже малюкам не можна без Божого захисту!
Калина – зв’язок людини з батьківщиною, ріднею, родом, корінням, предками. Крім того, калина має ще один таємний сенс: за віруваннями ще праслов’янських племен, саме з неї почалося народження небесного світу, бо з ягід дерева з’явилися зірки, місяць і сонце.
Дуб – це стійкість, міцність, невичерпна життєва сила, покровитель чоловічого начала.
Візерунки з гілочками хмелю найчастіше красувалися на сорочках молодих хлопців і говорили про веселощі, життєлюбство, невгомонну вдачу.
Чорнобривці та цвіт вишні – символ материнської любові.
Мальва, півонія – віра й надія.
Троянда – любов і кохання, у християнстві – квітка раю. Давня назва троянди (ружа) співзвучна зі стародавньою назвою Сонця – Ра.
Любисток – кохання, краса.
Волошки – прозріння.
Барвінок – символ дівочої честі.
Ромб – знак родючості землі. Ромб із крапкою всередині – символ засіяного поля. Ці знаки, що дійшли до нас із глибокої минувшини – Сонце, Вода і Земля – складають життєдайну трійцю. Вони є неподільними в орнаментах української вишивки.
Коло – символ Сонця. Чотирикінцевий хрест у колі – оберіг хати на щастя.
Квадрат – чотири сторони світу (південь, північ, захід, схід); чотири пори року (осінь, зима, весна, літо); чотири пори віку (народження, юність, старість, смерть);
Хрест – символ Бога. В орнаменті українських вишивок переважав хрест, навіть одна з технік вишивання – «хрестиком». Хрест покладений в основу одержання тканини – полотна, так зване «полотняне переплетення».

Обираючи вишиванку для себе чи для рідної людини, зважайте і на візерунок, що на ній зображений. Адже він відіграє важливе значення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x