Цікавинки про українські вишиванки

Цікавинки про українські вишиванки

Вишиванки завжди були нашим національним символом, нашою гордістю та автентичною ознакою. Адже вишита українська сорочка – це не просто одяг, а справжній оберіг. Ось вам кілька найцікавіших фактів про цей витвір мистецтва, які ви, можливо, не знали.

– Перші вишивки на території слов’янських країн мали більш релігійний зміст і оберігали їхніх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. Існували особливі вишиванки для релігійних ритуалів та святкових подій. А діткам при народженні дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.

– Виявляється, вишиванки – один із найдавніших українських атрибутів. Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які тривалий час проживали на території України. Археологи знайшли на Черкащині зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм. Знахідка датована VІ століттям нашої ери. Такі ж сорочки приписували трипільцям.

– Сорочку завжди вишивали жіночі руки, а тому вона несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Давнє замовляння наших предків говорило: «Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був». Саме тому дівчата мали змайструвати своєму нареченому вишиванку до весілля.

– Про особливе значення чоловічої вишиванки як символу кохання існує ще одна легенда. Подейкують, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній-єдиній дівчині. Іншим до такого сакрального ритуалу – зась. Так чумак підтверджував вірність своїй коханій.

– Першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом, став Іван Франко: він носив її під піджак і з сучасним вбранням. Саме в такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.

– Безліч орнаментів, що їх використовують в оздобленні вишиванок, сягають своїм корінням язичницьких часів. Наприклад, солярні знаки (або «громовий знак», «колесо Юпітера») пов’язані з язичницьким небесним божеством Родом.

– Традиційні орнаменти почали наносити вже й на тіло. Патріотичні татуювання сьогодні стали трендом серед української молоді. Хтось вважає це вдалим рішенням, а хтось називає безглуздістю. Що ж, смаки в усіх різні. Та якщо вже говорити про татуювання, погодьтеся: такий малюнок має куди кращий і змістовніший вигляд, ніж незрозумілі фрази.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x