Споживачам послуг з поводження з побутовими відходами відшкодують майже 2 млн. грн.

Споживачам послуг з поводження з побутовими відходами відшкодують майже 2 млн. грн.

Законодавчими нововведеннями у сфері житлово-комунальних послуг передбачені суттєві зміни на ринку поводження з побутовими відходами. Серед них – остаточне закріплення повноважень щодо поводження з побутовими відходами за органами місцевого самоврядуванням. При цьому, у сфері ціноутворення головна мета реформи полягає у забезпеченні встановлення прозорих тарифів на вивезення, перероблення і захоронення побутових відходів, які мають дорівнювати якості послуги. Про це йдеться на сайті Держпродспоживслужби.

За 4 місяці 2019 року фахівцями Головних управлінь територіальних органів Держпродспоживслужби проведено 25 перевірок суб’єктів господарювання, що надають населенню послуги зі збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення побутових відходів у 13 областях України.

За результатами 21 перевірки встановлені порушення норм законодавства, зокрема включення до собівартості надання цих послуг завищених витрат, справляння плати з населення за тарифами, що перевищують встановлені органами місцевого самоврядування або взагалі не затвердженими в установленому порядку відповідними уповноваженими органами.

Відтак, Головними управліннями Держпродспоживслужби у областях винесено 15 рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій до порушників державної дисципліни цін, 16 суб’єктам господарювання надано приписи щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, у яких, зокрема вимагалося сформувати згідно з чинним законодавством економічно обґрунтовані тарифи на послуги поводження з побутовими відходами та подати на встановлення до органів місцевого самоврядування, а також здійснити відповідні перерахунки споживачам цих послуг.

Таким чином, сума коштів, що підлягає поверненню споживачам послуг з поводження з побутовими відходами за 4 місяці ц. р. складає 1,9 млн гривень.

Наразі 6 суб’єктів господарювання вже повідомили територіальні органи Держпродспоживслужби про виконання приписів, у тому числі в частині повернення споживачам послуг з поводження з побутовими відходами коштів у сумі 381,4 тис. гривень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x