Родзинки «Ночі музеїв»

Родзинки «Ночі музеїв»

Європейська акція «Ніч музеїв», що відбувається 17 травня щороку, для жителів і гостей Корсуня-Шевченківського стала не тільки цікавою розвагою. Багатьох вона приваблює можливістю дізнатися щось нове з історії та сучасності рідного міста, побачити нові творчі обличчя земляків. А декому – і себе показати.

Цього разу колектив державного історико-культурного заповідника не зрадив очікувань шанувальників і підготував для «Ночі музеїв» кілька «родзинок». Серед них – виставка «Листівки початку ХХ ст.» в історичному музеї, що допомогла не тільки побачити Корсунь минулого століття, але й порівняти тодішні поліграфічні можливості з сучасними. Цікавими були й екскурсії: в історичному музеї – промовиста «Корсунщина та люди»; подорож островом Коцюбинського інтригувала вже своєю назвою – «Про що шумлять дерева»; в музеї історії Корсунь-Шевченківської битви, де створена експозиція про сучасну війну на Сході України, відвідувачі вшанували подвиги земляків – учасників АТО та ООС («Герої живуть, допоки ми їх пам’ятаємо»).

Цікава і не всім відома історія Корсунського палацу: зведений він був 230 років тому племінником польського Короля Станіславом Понятовським. Далі від екскурсовода дізналися, як у нього з’явились нові власники – найясніші князі Лопухіни, як змінився за цей тривалий час вигляд палацу, які він пережив події, яких людей бачив…

Чимало корсунців відкладали відвідини заповідника на вечірній час. Адже саме з настанням сутінків можна було потрапити в одну з чотирьох башт-бельведерів палацу (а це можна зробити тільки раз на рік!), побачити її первозданний вигляд та помилуватися вогнями вечірнього Корсуня. Враження однозначні: неперевершена краса!

Ще однією родзинкою акції стала презентація персональних виставок корсунських майстрів пензля. Поряд із відомими – районного архітектора Валентина Гранатирка, викладача педколеджу Ярослава Байди, – «засвітились» нові імена: молодої художниці Аліни Притули та ветерана праці Олександра Усманова. Дехто з глядачів зізнавався, що експозиція Олександра Нігматовича стала для них відкриттям. Адже за пензель він узявся вже коли вийшов на пенсію. Але в акварелях та олівцевих малюнках відчувається тонка душа закоханої у природу і квіти людини і, звичайно ж, художній талант.

Виставка Валентина Гранатирка дістала найбільше компліментів: він майстер із досвідом та ім’ям. Понад півсотні полотен зображають красу корсунських краєвидів, парку та палацу, досконалість квітів і навколишньої природи. «Я байдужий до слави, – зауважив художник. – Приємно ділитись із людьми своїм баченням прекрасного, і я радий, якщо мої роботи знаходять відгук у їхніх серцях.»

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x