Жашківський нардеп добивається дозволу розпоряджатися землею на місцях

Жашківський нардеп добивається дозволу розпоряджатися землею на місцях

Жашківський народний депутат Валентин Ничипоренко подав у парламент законопроект, згідно з яким розпоряджатися землями державної власності сільськогосподарського призначення повинні, зокрема, районні та міські територіальні відділення органу влади. Про це “Нова Доба” дізналася на сайті \”Жашківія\”.

Відповідно до чинних норм Земельного кодексу України, від імені держави правом розпоряджатися (тобто, надавати у власність, користування чи оренду) земельні ділянки державної власності с/г призначення можуть лише державні органи з питань земельних ресурсів (наразі це Держземагенство та його територіальні органи). Разом з тим, Земельним кодексом передбачено, що територіальні органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин також передають земельні ділянки с/г призначення державної власності у користування та власність для усіх потреб. Однак не зазначено, якого рівня територіальні органи можуть розпоряджатися зазначеними земельними ділянками

У зв’язку з відсутністю чіткого розмежування повноважень виникла гостра необхідність внести відповідні зміни до статті 122 Земельного кодексу України. Тому законопроектом № 4796 депутат пропонує чітко розмежувати повноваження: обласний територіальний орган центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин буде передавати у власність або користування земельні ділянки в межах області, а районний чи міський територіальний орган – в межах району, міста.

Мотивацією для таких змін виступає також зручність доступу громадян до відповідного органу влади. Наприклад, для переукладення договору оренди на земельну ділянку, що знаходиться в межах певного району, орендатору не потрібно буде їхати в обласний центр для вирішення цього питання, – він зможе звернутись до відповідного територіального органу, що знаходиться у районному або міському центрі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x