Спеціалісти Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства нагадують: до харчового отруєння грибами призводить незнання відмінних властивостей їстівних та отруйних грибів.
Проте іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого їх зберігання.
Гриби належать до продуктів, які швидко псуються. Тому їх необхідно переробляти у день збору. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Це пов’язано з тим, що зрілі гриби є поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних.
Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м\’ясі або рибі.
Гриби, які здебільшого діють на кишково-шлунковий тракт, викликають легкі форми отруєння, які виявляються вже за 0,5—2 години після їх споживання і проявляються нудотою, блюванням, болями у животі, проносом, іноді непритомністю.
Гриби, які переважно діють на нервову систему, викликають більш тяжкі отруєння. Симптоми з\’являються за 0,5—4 години після вживання грибних страв, це: сильна нудота, блювання, пронос, втрата свідомості, галюцинації, сильна слино- та сльозотеча, запаморочення, порушення свідомості, марення, розширення зіниць.
Порятунок життя постраждалих багато в чому залежить від своєчасного надання їм долікарської допомоги.
Що слід робити при появі перших ознак отруєння грибами?
– Передусім, необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати швидку медичну допомогу.
– Одночасно, не чекаючи їх прибуття, хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок.
– Викликати блювоту. Процедуру слід повторювати до тих пір, поки промивні води не стануть чистими.
– Після цього доцільно постраждалого напоїти прохолодним міцним чаєм, кавою або молоком. Приймати будь-які ліки, їжу, алкогольні напої забороняється, оскільки це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.