Як боротися із шкідниками, що активізувалися на городах

Як боротися із шкідниками, що активізувалися на городах

На переважній території Черкаської області фітосанітари відзначають початок льоту метеликів підгризаючих совок (домінує озима совка) та листогризучих совок (домінує капустяна совка). Що потрібно знати про цих крилатих шкідників, аби вберегти сільськогосподарські культури від їх нападу? Розповідають фахівці Управління фітосанітарної безпеки.

Як боротися із шкідниками, що активізувалися на городах

Озима совка
Цей метелик поширений в Україні повсюдно. Гусінь багатоїдна й живиться рослинами з багатьох ботанічних родин. Шкідливість озимої совки досить значна. Одна гусінь першого покоління за ніч може знищити 10-15 рослин цукрового буряку. Особини другого покоління найбільше пошкоджують озимі культури. В цілому гусінь може харчуватися не менше ніж на 140 видах рослин із 36 родин.

Літ метеликів в лісостеповій зоні починається у третій декаді травня. Метелики активні в присмерки і вночі, удень ховаються під листям бур’янів та в інших укриттях. Яйця відкладають на нижньому боці листків і черешків бур’янів, на сухі рослинні рештки або на легкий, добре оброблений ґрунт з рідкою рослинністю. В середньому одна самка відкладає від 470 до 2200 яєць, що залежить від умов живлення гусениць і метеликів. У зоні бурякосіяння метелики першого покоління відкладають яйця на буряки, кукурудзу, просо та овочеві культури, другого покоління – на підготовлені для посівів озимих поля з непаровими попередниками.

Як боротися із шкідниками, що активізувалися на городах

Капустяна совка

Це небезпечний багатоїдний шкідник капустяних культур – метелик із родини совок, представники якого дуже поширені в Європі.

Вилітають метелики і в кінці весни або в червні та буквально через два-три дні спаровуються, а вже на наступний день починають відкладати жовтувато-білі яйця діаметром до 0,7 мм.

Менше ніж за два тижні з яєць відроджуються личинки совки – гусениці, яким для завершення розвитку потрібно від трьох із половиною до семи тижнів. Саме гусінь совки й пошкоджує листя капустяних культур, у молодому віці лише скелетуючи його зі споду, а в більш зрілому прогризаючи наскрізні діри й залишаючи від листя лише сітку жилок.

У капустяних качанах гусениці проробляють ходи та заповнюють їх власними екскрементами, через що капуста гниє. Коли заселення совками ділянки набуває масового характеру, гусінь може підніматися на кущі й дерева, пошкоджуючи плоди та ягоди.

Перше покоління гусені совок заляльковується ближче до кінця червня, а друге – в середині осені, чекаючи весни в верхньому шарі ґрунту.

Заходи боротьби

Для регулювання чисельності совок застосовують трихограму. Випуск яйцеїда-трихограми проводять на початку та за масового відкладання яєць метеликами совок.

Проти капустяної та інших листогризучих совок на овочевих культурах і цукровому буряку в перший термін випускають 20 тис. самок трихограми/га, при другому-третьому випусках норми встановлюють з розрахунку одна самка трихограми на 20 яєць шкідника.

Проти озимої та інших підгризаючих совок при щільності шкідника до 30 яєць на кв.м разова норма випуску становить 30 тис. самок/га, при 30 і більше норма визначається з розрахунку одна самка на 10 яєць шкідника.

Норма випуску трихограми проти підгризаючих совок на зайнятих парах становить при першому розселенні 10 тис. самок/га, при наступних встановлюють залежно від чисельності шкідників.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x