Яким очікувати урожай на Черкащині (СИНОПТИЧНА СИТУАЦІЯ)

Яким очікувати урожай на Черкащині (СИНОПТИЧНА СИТУАЦІЯ)

Погода продовжує прихильно ставитися до Черкащини. Надмірних дощів, смерчів та засухи, що призвели до підтоплення сільськогосподарських угідь, знищення, пошкодження та пожовтіння посівів, як у ряді регіонів держави, в області, на щастя, не було.

З початку місяця метеостанції Канів, Золотоноша та Звенигородка вже зафіксували 100-150% місячної норми дощу. На решті території області лише 20-40 мм. Площ, як із сильно зволоженим, так і слабко зволоженим ґрунтом в області мало.

Нинішній травень не є рекордсменом з кількості опадів. Так, у недалекому 2016 році за місяць в середньому по області випало 1,5 норми, а у 2014 році – аж 160 мм або 300% норми, зазначає начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Тому умови для вегетації та формування майбутнього врожаю, в першу чергу озимих зернових, в яких розпочалося колосіння та зменшилися вимоги до вологи, залишаються сприятливими.

Враховуючи фактичний стан посівів, наявні запаси продуктивної вологи в ґрунті, очікувані погодні умови надалі та згідно з розрахунками агрометеорологів Черкаського центру з гідрометеорології, урожайність озимих культур у 2019 році в Черкаській області очікується висока.

Одночасно зберігаються сприятливі умови й для розвитку хвороб та шкідників всіх сільгоспкультур. Тож, щоб не втратити майбутній врожай, необхідно вчасно проводити їх обробку. Зокрема, щоб одержати врожай слив та яблунь без черв’яків, на вихідних необхідно обробити їх від сливової і яблуневої плодожерки та грибкових хвороб.

За прогнозом, після проходження атмосферних фронтів із дощами і дещо зниженим температурним фоном 25 травня, до досить довго керуватиме погодою антициклон з півдня.
Із вівторка 28 травня вітер стане тихішим, змінить свій напрямок на південний, температурний фон підвищиться на 2-4º і денні максимуми сягатимуть +27..29º.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x