Їсти на здоров’я: принципи раціонального харчування

Їсти на здоров’я: принципи раціонального харчування

Ми швидко підхоплюємо нові тенденції, а правильне харчування – зараз чи не найбільший тренд, до того ж дуже корисний. Як же харчуватися раціонально і дотримуватися балансу життєво необхідних для організму білків, жирів та вуглеводів, кореспонденту «Нової Доби» розповіла Олеся Копильчук, лікар-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні.

– Харчування – один із основних факторів, що визначає стан здоров’я людини. Експерти вважають, що приблизно 80 хвороб є наслідками неправильного харчування. Неправильно харчуючись, ви ризикуєте захворіти на ожиріння, цукровий діабет, залізодефіцитну анемію, остеопороз, рахіт, йододефіцит, подагру, – зазначила пані Олеся.

Лікарка зауважує, що всі звички треба виробляти з дитинства: «Помилки в харчуванні дитячих років потім виправити важко. Ми маємо вчитися самі та вчити своїм прикладом вживати корисну їжу», – каже пані Олеся і радить обмежити в меню смажену їжу, фастфуд, майонези, спреди, технологічно оброблені продукти, не зловживати кондитерськими виробами і солоною їжею. Віддавати перевагу треба місцевим сезонним продуктам, краще вживати біле м’ясо та рибу. Окрім того, щоденно у раціоні мають бути горох та квасоля, квашені продукти (вони містять пребіотики, які омолоджують мікрофлору кишківника, продовжують життя), овочі та фрукти (по 300–400 г), вода, зелений чай. Каву вживати можна, але без цукру.

Страви краще відварювати або готувати на пару, а овочі готувати до стану «аль денте» – трохи не доварити. Також корисно додавати до їжі геропротектори, що продовжують життя: куркуму, горіхи, базилік, м’яту, розмарин, чебрець, перець, різноманітні гриби, морську капусту, вівсянку, червоний рис, гречку, макарони з твердих сортів пшениці.

За словами лікарки, є декілька головних принципів раціонального харчування, про які треба знати. Перший: енергетична цінність раціону має відповідати нашим енергозатратам. Другий: харчування має бути збаласнованим за вмістом усіх необхідних речовин. Певну кількість енергії ми отримуємо з вуглеводів – 50–60 %, 30 % – це білки, 20–30 % – жири (накориснійший натуральний жир – це яєчний жовток). Третій: дотримання режиму харчування. Важливо: харчування має бути безпечним і приносити задоволення!

Проте пані Олеся зазначає, що при деяких хворобах дієтологи призначають пацієнтам спеціальні лікувальні дієти. Наприклад, при глютеновійентеропатії (непереносимість продуктів, що містять глютен), при подагрі рекомендують виключити з раціону продукти, що містять багато сечової кислоти, при деяких порушеннях ліпідного обміну мінімізують холестерин у їжі. Також є певні особливості в харчуванні при цирозах печінки та нирковій недостатності. Щодо популярних дієт з інтернету та монодієт лікарка зазначила, що найчастіше вони шкідливі, адже для нормального функціонування кожної клітини організму необхідна наявність потрібних речовин у потрібний час і в потрібній кількості.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x